Středočeským komunistům dvě místa v radě nestačí

Praha – Středočeští sociální demokraté nabízejí komunistům v jednáctičlenné radě čtyři křesla radních, nebo dva radní a jednoho náměstka. KSČM pod taktovkou šéfa krajské organizace Stanislava Grospiče nyní nabídku zváží. O dalším postupu se zástupci KSČM a ČSSD hodlají vyrozumět ve středu večer, další schůzka bude podle předsedy středočeské ČSSD Miloše Petery zřejmě v pátek.

Původně nabízela ČSSD komunistům jen dvě křesla a chvíli to vypadalo, že jednání na této nabídce ztroskotají. Sociální demokraté pak svolali poradu, po níž komunistům představili novou nabídku. Lídr krajské ČSSD a kandidát na hejtmana Josef Řihák podle svých slov navrhoval tři křesla pro KSČM, což protistrana odmítla. ČSSD poté nabídku navýšila. „Sdělili nám, že by byli ochotni jít na poměr sedm ku čtyřem s tím, že by si podrželi post hejtmana a šesti náměstků,“ uvedl Grospič.

Podle Petery jsou nyní na stole dvě varianty, a to sedm ku čtyřem, nebo osm ku třem včetně jednoho náměstka pro KSČM. „Měli by nám podat zprávu, o které variantě budeme dál jednat,“ dodal. Podle člena vyjednávacího týmu ČSSD Zdeňka Syblíka jsou obě možnosti rovnocenné. „Je to ještě otevřené, komunisté to musejí projednat a dají nám vědět,“ dodal Syblík.

Pokud by KSČM měla čtyři radní a žádného náměstka, znamenalo by to podle Grospiče, že by nebylo poměrným způsobem rozděleno nejvyšší vedení kraje. Obě strany se přitom od prvních jednání dohodly na tom, že by se celkový počet náměstků neměl zvyšovat - zůstane jich tedy šest. Za ideální Grospič nepovažuje ani variantu dvou radních a jednoho náměstka.

ČSSD původně vyjednávala s KSČM a ODS jen o podpoře pro svou jednobarevnou menšinovou vládu. ODS označila podporu ze své strany za nepravděpodobnou a komunisté trvali na místech v krajské radě. Od pondělí je mandát vyjednávacího týmu ČSSD širší - sociální demokraté jsou ochotni nabídnout KSČM místa v krajské radě, nemusí to však nutně znamenat koaliční spolupráci. Možností je i vstup KSČM do krajské vlády bez uzavření koaliční dohody. Ve hře je však podle ČSSD stále i menšinová vláda opřená o občanské demokraty - s nimi má ČSSD znovu jednat ve středu. Podle Řiháka ale nelze jednání s ODS protahovat donekonečna.