Metanol opět zabíjel, obětí je už 34

Olomouc - V olomoucké fakultní nemocnici zemřela na otravu metanolem 67letá žena. Je to už 34. oběť toxického alkoholu. Žena byla hospitalizovaná od úterý. Její stav byl vážný. Ačkoliv jí lékaři podali lék fomepizol, léčba nepomohla. V krvi měla 1,17 promile metanolu.

Ve stejné nemocnici je rovněž od úterý hospitalizován v důsledku konzumace závadného alkoholu stejně starý partner této ženy, podle lékařů je jeho stav stabilizovaný. Dalším pacientem je 57letý muž, kterého nemocnice přijala v sobotu. Jeho stav je ale vážný. Podle policie všichni tři otrávený alkohol zakoupili v olomoucké prodejně smíšeného zboží v Nedvědově ulici.

Policie v této souvislosti zahájila trestní řízení s dalšími dvěma lidmi pro podezření z trestného činu ohrožování závadnými potravinami. 40letý muž a 56letá žena měli jedovatý alkohol v tomto obchodě prodávat. Pokud by se jim prokázala vina, mohli by jít až na deset let do vězení. Obchod s potravinami a smíšeným zbožím je momentálně zavřen, vchod hlídá policie.

„Poškození, kteří pili tuto závadnou tekutinu, sami řekli, že láhve nakoupili v této prodejně. Byly to láhve bez etikety, kdy na nich nebyly ani kolky,“ řekla ČT mluvčí krajské policie Marta Vlachová. Kriminalisti nyní zjišťují, kde oba obvinění k nebezpečnému alkoholu přišli. Policie zároveň žádá všechny občany, kteří si v prodejně v Nedvědově ulici neokolkovaný alkohohol zakoupili, aby ji ihned kontaktovali. Láhve mohou odevzdat na kterékoli policejní služebně nebo tuto skutečnost neprodleně oznámit na lince 158.

Na otravu metanolem už v Česku zemřelo 34 osob. Do dnešního dne bylo po celé České republice hospitalizováno více než devadesát osob. Až pět tisíc litrů smrtelně nebezpečného alkoholu z původních patnácti tisíc litrů je stále mezi lidmi.

V rámci kauzy metyl je stíháno:

  • celkem 61 osob na území celé republiky
  • z toho 29 osob je stíháno vazebně
  • prověřování a vyšetřování jsou vedena převážně pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. V některých případech je vedeno vyšetřování pro trestný čin obecného ohrožení
  • ve Zlínském kraji je stíháno 45 osob, z toho dvanáct vazebně
  • v Moravskoslezském kraji je stíháno téměř třicet osob, z toho osmnáct vazebně
Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)