Chyby na kandidátkách má 12 prezidentských uchazečů

Praha – Ministerstvo vnitra odhalilo chyby na kandidátních listinách u dvanácti ze dvaceti uchazečů o post prezidenta republiky. Nedostatky se týkají favoritů volby Jana Fischera a Miloše Zemana, nebo Jany Bobošíkové. Na opravu mají osm dní.

„Nejčastější chyby, které se objevily, byly ty, že například nebylo přiloženo potvrzení o zřízení volebního účtu, nebo byly nesrovnalosti s údaji v evidenci obyvatel. Chyběly například místa trvalého pobytu nebo údaje o členech volebního výboru – bylo to různé,“ informoval mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Zájemce o Pražský hrad musel získat dvacet poslaneckých nebo deset senátorských podpisů. Pokud neobdržel podporu v parlamentu, alternativu představoval sběr podpisů mezi lidmi, mezní hranici bylo 50 000 podpisů. První případ se týká například ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (podpora TOP 09), druhý mj. Vladimíra Franze (hlasy pro něj sbírala iniciativa Franz prezidentem).

Obě skupiny kandidátů musely podat kandidátní listinu (čili přihlášku k volbě) do 6. listopadu na ministerstvu vnitra, které volby v ČR organizuje. Právě dnes vypršela lhůta, dokdy může ministerstvo vyzvat zájemce k odstranění chyb. Nepřesné nebo chybějící údaje, jako například informace o členech volebních výborů nebo bankovních účtech kampaně, je pak možné doplnit do 22. listopadu. Ministerstvo také stále ještě kontroluje petiční archy s podpisy. O registraci či odmítnutí kandidátek pak rozhodne 23. listopadu. 

Přihlášku k prezidentské volbě podalo celkem dvacet uchazečů, předpokládá se ale, že o Hrad jich nakonec bude usilovat pouze jedenáct. Zbylých devět totiž opírá svou kandidaturu o sesbírané podpisy voličů, pravděpodobně žádný z nich ale hranici 50 000 podpisů neprolomil.

  • Pravděpodobní kandidáti: Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Tomio Okamura, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman
  • Další kandidáti: Petr Cibulka, Iveta Heimová, Roman Hladík, Anna Kašná, Jiří Kesner, Jindřiška Nazarská, Klára Samková, Karel Světnička a Jan Toman

Fischer nemá jasno o členkách týmu, Zeman o vlastním bydlišti

Fischerův týmmá podle vnitra opravit na kandidátní listině jména dvou členek jeho volebního výboru, který zodpovídá za financování jeho kampaně. Jména podle vnitra nesouhlasí s jejich zněním v evidenci obyvatel. Věra Lančová je totiž v evidenci vedena jako Věra Brzybohatá-Lančová, Dadja Altenburg Pešta-Kohl pak jako Drahoslava Pešta Kohl. 

Zemanův tým podle ministerstva nedodal údaj o finančních prostředcích převedených na volební účet. Zemanovci to zdůvodnili tím, že žádné peníze do předložení kandidátní listiny nevybrali. Podle vnitra ale měli uvést „nulovou částku“. Ministerstvo upozornilo také na to, že Zeman má podle evidence obyvatel trvalý pobyt v Praze, ale na kandidátní listině a v prohlášení o svém souhlasu s kandidaturou uvedl jinou adresu.

Jana Bobošíková ke kandidátní listině nepřiložila údaje o zřízení volebního účtu.

Ministerstvo žádné odstranitelné chyby naopak nevytklo například parlamentním kandidátům Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD), Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) a Přemyslu Sobotkovi (ODS). Bezchybnou kandidátku odevzdali zřejmě také někdejší ministr Vladimír Dlouhý, skladatel a výtvarník Vladimír Franz, herečka Táňa Fischerová, europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a podnikatel a senátor Tomio Okamura.

„Neparlamentní kandidáti“ pochybili v tom, že petici s hlasy vůbec nedodali (Jan Toman, Karel Světnička, Iveta Heimová, Roman Hladík) nebo ji dodali, hlasů bylo ale daleko méně než potřebných padesát tisíc (Klára Samková získala 128 podpisů, Petr Cibulka 319, Jiří Kesner 54 a Jindřiška Nazarská 60). Anna Kašná pak přihlášku podala elektronicky, ovšem bez uznávaného elektronického podpisu. 

Někteří z těchto kandidátů nesplnili i další stanovené požadavky - Heimové chybí na kandidátní listině třeba obec trvalého pobytu, Hladíkovi třeba podpis navrhujícího občana a údaje o penězích převedených na volební účet. Světničkovi a Tomanovi ministerstvo vytklo, že jsou si vzájemně volebními zmocněnci, což není možné. Z kandidátek není podle vnitra ani jasné, kdo Světničku a Tomana navrhuje. 

Rozhovor s mluvčím ministerstva vnitra Vladimírem Řepkou (zdroj: ČT24)