Nečas nechce Vacka ministrem, LIDEM budou řešit setrvání ve vládě

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) nehodlá navrhnout Roberta Vacka, kterého nominovala strana LIDEM, na post ministra dopravy. Odůvodnil to míněním, že by Vacek nebyl pro resort přínosem. První z ministrů respektuje, že na post, který 3. prosince uvolní Pavel Dobeš, má nominovat jeho nástupce LIDEM. Od vicepremiérky a šéfky strany Karolíny Peake nyní tedy očekává nový personální návrh. Ta ovšem v reakci uvedla, že její strana o jiném kandidátovi neuvažuje. „O situaci a smyslu setrvání ve vládě bude jednat předsednictvo strany LIDEM – liberální demokraté příští týden,“

Sám Vacek prohlásil, že jde „o věc pana premiéra“ a jeho rozhodnutí odmítl komentovat šířeji. „Vize by byly, ale nemá cenu věc dále komentovat, jestliže má pan premiér takovéto stanovisko… Dál se k tomu nechci vyjadřovat. Plně respektuji, že je to věcí jednání pana premiéra a předsedkyně LIDEM,“ prohlásil pro ČT.

„Pan premiér mi sdělil svůj názor bez jakéhokoliv objektivního důvodu, proč pana Vacka jmenovat nechce,“ řekla vicepremiérka. O situaci bude podle ní jednat příští týden předsednictvo LIDEM, Peake ale nepředpokládá, že bude předložen jiný personální návrh. Práva obsadit křeslo ministra dopravy se navíc strana vzdávat nehodlá.

Nečas jako premiér vůbec poprvé předsedovi vládní koaliční strany nevyhověl s personálním návrhem. Podle původní koaliční smlouvy, uzavřené ještě mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými, má předseda koaliční strany právo navrhnout odvolání či jmenování člena vlády za svou stranu. Musí ale respektovat ústavní právo premiéra ministry navrhovat prezidentu republiky. Koaliční smlouvu plánují vládní strany do konce roku přepracovat. 

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk upozornil, že řada politiků by mohla považovat Vacka za potenciální ohrožení, a to zejména kvůli informacím, jimiž může disponovat coby bývalý zaměstnanec Nejvyššího kontrolního úřadu. Zde do roku 2010 působil jako šéf oddělení bezpečnostních prověrek.

S Dobešem navíc měl mít Nečas nadstandardní vztahy. „Říká se, že nad ministrem Dobešem držel ochrannou ruku, protože měl na ministerstvu zájem umístit lidi, se kterými měl nejrůznější politické dohody, a mohlo to souviset s udržením vládní většiny po kongresu ODS,“ uvedl Honzejk ve středečním vysílání ČT24.

Situace na ministerstvu dopravy zůstává nejistá (zdroj: ČT24)
Vydáno pod