Ministerstvo zahraničí: Čech zatčený v Togu se nechoval zodpovědně

Praha – Ministerstvo zahraničních věcí se vyjádřilo kriticky na adresu českého politologa Radima Tobolky, který byl před několika dny zatčen ve státě Togo v rovníkové Africe. Doktorand hradecké univerzity podle ministerstva nekontaktoval ambasádu ani se neregistroval v dobrovolném registru cestovatelů, ačkoli by se to podle úřadu dalo u takto rizikové země očekávat. O jeho propuštění nadále jedná.

„Nebyl ani v kontaktu s naším zastupitelským úřadem, neregistroval se v našem dobrovolném registru cestovatelů, takže my jsme o něm neměli žádné informace,“ podotkl mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář s tím, že podobné chování není právě zodpovědné.

Ministerstvo cestovatelům umožňuje vyplnění formuláře v systému Drozd – zde udávají kontakt na osobu v ČR i informace o své cestě, které potom úředníkům a diplomatům slouží v případě potíží. Jeho prostřednictvím také ministerstvo kontaktuje cestovatele a snaží se je v případě potřeby varovat (např. před živelní katastrofou).

Radim Tobolka vyjel do Toga a Burundi studovat tamní politický systém a rozložení politických sil před prezidentskými volbami. V rámci výzkumu prováděl také rozhovory s tožskými politiky včetně těch opozičních. Tajná policie ho následně zatkla a obvinila ze špionáže, podle děkanky filosofické fakulty Pavlíny Springerové mohl být politologův průzkum citlivě vnímán ze strany vládní garnitury.

Dnes měl být Tobolka podle cestovního plánu na palubě etiopského boeingu na lince z Addis Abeby do Frankfurtu, místo toho tráví šestý den ve vězení, a ačkoli na místě vyjednává český velvyslanec z Ghany, dvaačtyřicetiletý Tobolka dosud propuštěn nebyl. „Pan velvyslanec se bude pokoušet o další schůzky s místními představiteli,“ dodává mluvčí Kolář.

Radim Tobolka
Zdroj: ČT24

Královéhradecká univerzita výhrady ministerstva reflektuje. „Zlepšíme informovanost našich lidí o tom, jakým způsobem postupovat v těchto rizikových situacích,“ uvedl rektor Josef Hynek.

Studenti, kteří zkoumají politický systém v Africe, na Kubě či ve Venezuele, podle něj o riziku vědí, bez setkání s kritiky režimu navíc není možné napsat objektivní studii. Oblasti zájmu se škola vzdát nehodlá. „My se nevzdáme výzkumu v oblastech, které jsou rizikovější, jako je Latinská Amerika a Afrika, protože pro naši univerzitu je zaměření politologického výzkumu v těchto regionech v rámci České republiky naprosto výlučné,“ dodal kancléř univerzity Ondřej Tikovský.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)