ÚOHS zrušil miliardový tendr, za nímž stál náměstek Šiška

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil miliardový tendr, který ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) uzavřelo se společností IBM na kontrolu sociálních dávek. Rozhodnutí antimonopolního úřadu je pravomocné, ministerstvo se proti němu neodvolalo. Za zakázkou stojí někdejší první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška, který je vazebně stíhán z podplácení.

Cílem tendru bylo získat od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zabránit tak zneužívání dávek. Celý projekt by vyšel na více než miliardu korun a ministerstvo chtělo zvolit jednací řízení bez uveřejnění. Podle ÚOHS to ale bylo nezákonné a tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Stížnost na postup ministerstva podala česká pobočka softwarové společnosti SAS Institute ČR. Tvrdila, že by byla schopna systém dodat stejně jako IBM. Tehdejší ministrův náměstek Jaromír Šiška, jehož policie obvinila z podplácení, vysvětloval zadání tendru pro IBM znaleckým posudkem. Nikdo jiný než zmíněná firma podle něj prý zakázku získat nemohl.

Antimonopolní úřad označil posudek za nezpůsobilý. „Znalec se spíše než na zodpovězení otázky, která na trhu nabízená řešení přicházejí v úvahu, soustředil na dokázání toho, proč je plnění poskytované IBM nejlepší možné k zajištění předmětu veřejné zakázky,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně úřadu Eva Kubišová. Podle ní je znalecký posudek „diskvalifikován přístupem znalce k jednotlivým dodavatelům při porovnání dostupných řešení na trhu“.

První náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška byl počátkem podzimu zatčen protikorupční policií a nyní je vazebně stíhán z podplácení. To se podle dostupných informací mělo týkat zakázky na informační systém, s nímž pracují úředníci úřadů práce a který počátkem roku pro svou nefunkčnost téměř způsobil kolaps české sociální sítě. V reakci na Šiškovo zatčení také odstoupil ministr Jaromír Drábek, dnes byla do jeho funkce uvedena Ludmila Müllerová (oba TOP 09).

Pokuta pro vnitro za zničené dokumenty o „sociálním tendru“

Se sociálními dávkami potom souvisí i třímilionová pokuta, kterou antimonopolní úřad udělil ministerstvu vnitra. Důvodem je to, že jeho úředníci neuchovali dokumentace o zakázce na uzavření rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoftu. Tendr souvisí právě s výplatou dávek. „Jedná se o vcelku velmi závažné porušení zákona o veřejných zakázkách, protože úřad je tím zbaven možnosti účinné kontroly,“ doplnil šéf úřadu Petr Rafaj.

Způsob a legálnost zadání tohoto systému přezkoumává ÚOHS v několika správních řízeních, v jejichž rámci si od příslušných ministerstev vyžádal dokumentaci o veřejné zakázce. Ministerstvo vnitra prý zaslalo dokumentaci až po značných průtazích a nekompletní. „Následně se ukázalo, že ministerstvo nemá k dispozici originál dokumentace, nýbrž její prostou kopii,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle mluvčího ministerstva Jiřího Korbela tím však nikomu nevznikla škoda, znemožněn nebyl ani přezkum tendru. „Celou zadávací dokumentaci se nám podařilo rekonstruovat, a to na základě kopií, které byly v držení advokátní kanceláře spravující pro ministerstvo vnitra zadávací řízení nebo na základě kopií v držení dalších odborů ministerstva vnitra,“ řekl mluvčí.

Vydáno pod