Poslanec Baštýř může klidně spát, policie končí stíhání

Praha - Jihočeskému poslanci Václavu Baštýřovi (ODS) již nehrozí trestní stíhání kvůli prodeji pozemků pod plánovanou trasou dálnice D3. Protikorupční policie totiž skončila prověřování, které v této souvislosti vedla – poslancovo jednání podle detektivů nebylo trestným činem.

Podle Mladé fronty DNES měl poslanec a člen sněmovního podvýboru pro dopravu nakoupit před více než dvěma lety pozemky u jihočeské obce Ševětín. Cena se v průměru pohybovala kolem sedmi korun za metr čtvereční. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) následně od poslance část pozemků potřebných pro dálniční stavbu odkoupila. Prodejní cena ovšem dosáhla sta korun za metr.

Lidé, kteří Baštýřovi pozemky v letech 2010 a 2011 prodali, se cítili podvedeni. Baštýř jim měl uvést, že chce na pozemcích hospodařit. Poslanec se však hájí tím, že přibližný koridor dálnice D3 byl stanoven již v roce 1968. „V roce 2002 trasu budoucí dálnice zpřesnilo krajské zastupitelstvo svou vyhláškou. Jedná se tedy o deset let starou veřejnou informaci a všichni dotčení byli o této skutečnosti informováni,“ uvedl v květnu poslanec.

Za pravdu mu nyní dává i policie. „Bylo zjištěno, že lidé, kteří to prodávali, si mohli zjistit informace, a nezjistili,“ uvedl žalobce jihočeského krajského státního zastupitelství Josef Český. Podle něho prodávající sami akceptovali nabídnutou cenu, aniž by si například na stavebním úřadu ověřili, zda nemohou požadovat cenu vyšší. „To, že to oni neudělali, to je jejich problém,“ podotkl Český. Proto prý nemohlo být jednání poslance kvalifikováno jako podvod.

Dálnice v plánované délce zhruba 170 kilometrů (od Pražského okruhu na hranice s Rakouskem) měla podle původních slibů politiků už dávno stát nebo být ve vysokém stupni rozestavěnosti. V provozu je však pouze zhruba dvacetikilometrový úsek mezi Táborem a Meznem. Stavba v úseku kolem Borku u Českých Budějovic měla začít letos, s největší pravděpodobností ale bude zahájena až v příštím roce. Náklady na dostavbu D3 mezi Prahou a hraničním přechodem Dolní Dvořiště se odhadují asi na 50 miliard korun.

Vydáno pod