17. listopad - dopoledne pieta, odpoledne protesty

Praha – Výročí událostí 17. listopadu 1939 a 1989 doprovází pietní akce k nacistickému a komunistickému zásahu proti studentům. Historické milníky, stejně jako ty, kteří kvůli nim něco obětovali, si připomenou lidé po celé republice. Dopoledne jejich památku uctí politici na několika místech v metropoli, konají se mše a koncerty. Odpoledne je vystřídají demonstrace proti současné vládě, přichystány jsou například v Praze, Brně nebo Ostravě. Zřejmě největší protest organizují v pražském centru odbory a desítky občanských iniciativ z platformy „Stop vládě“. Hlavní část protestu zaštítěného názvem „Demokracie vypadá jinak“ odstartuje na Václavském náměstí v jednu odpoledne. Zhruba o hodinu později se průvod vydá směrem k Národnímu divadlu.

Hlavním pražským vzpomínkovým místem bude tradičně pamětní deska na pražské Národní třídě, která připomíná zásah komunistické policie proti studentům v roce 1989. Postupně sem zavítají šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier (8:50), předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (10:00) a prezident Václav Klaus (11:00).

Prezident nejprve uctí památku studentských obětí nacistické perzekuce u Hlávkovy koleje v Praze (9:00). Pietního aktu se zúčastní také ministr obrany Alexandr Vondra, náčelník generálního štábu Petr Pavel, předsedové horní a dolní komory Parlamentu či pražský primátor Bohuslav Svoboda. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka se pak zúčastní pietní vzpomínky v Kasárnách 17. listopadu na Praze 6 (11:00).

Happening pohřbívání demokracie, 17. listopadu 2011
Zdroj: ISIFA/VLP

V kostele Panny Marie Sněžné je v 10:00 sloužena mše biskupem pražské římskokatolické arcidiecéze Karlem Herbstem, liturgické čtení bude mít herec Jan Potměšil. Kardinál Dominik Duka od 18:00 povede v katedrále Sv. Víta ekumenickou modlitbu za oběti totalitních režimů. V 19:00 v Betlémské kapli proběhne koncert k příležitosti Mezinárodního dne studentstva a Dne boje za svobodu a demokracii.

Kromě pražského pochodu odborářů připravily občanské iniciativy satirický karnevalový průvod, který se pod názvem Sametové posvícení 2012 vydá od Národního divadla na Kampu a přes Karlův most zpět. Anarchisté se v podvečer sejdou u pankrácké věznice na akci označené jako „Tykadlový randál“ na podporu odsouzeného olomouckého řidiče Romana Smetany.

V Budějovicích proti komunistům ve školství, v Brně proti vládě peněz

V městech po celém Česku se uskuteční vzpomínkové akce k výročí pádu komunistického režimu. V Českých Budějovicích svolali studenti třeboňského gymnázia na náměstí Přemysla Otakara II. shromáždění, na němž chtějí vyjádřit nesouhlas s účastí komunistů ve vládě Jihočeského kraje a na postu radního pro školství a kulturu, který obsadila komunistka Vítězslava Baborová. Petici učitele třeboňského gymnázia Martina Rosochy už podepsalo téměř 8 000 lidí, studenti v pondělí vstoupili do stávkové pohotovosti. Podpořily je i jiné střední školy v kraji a Jihočeská univerzita. Na akci by měl vystoupit i ředitel Jihočeského divadla, senátor Jiří Šesták a kulturní kritik Jan Rejžek, vše začíná v 15:00.

Příznivci krajní pravice se sejdou v Brně na demonstraci „proti vládě peněz a za opravdovou demokracii“. Z Moravského náměstí v 16:00 vyrazí na pochod městem. Policisté očekávají asi 200 účastníků. Podle dostupných informací antifašisté nepřipravují žádnou protiakci. Při loňské demostraci v Praze hrozil střet extremistů s opačně smýšlejícími lidmi.