Česko a Švédsko jedná o gripenech - stále bez výsledku

Praha - Česko a Švédsko se stále dohadují o dalším pronájmu stíhaček Gripen. Jednání už trvají několik měsíců a stále nemají žádný výsledek. Ministerstvo obrany přitom prodloužení vnímá jako nejlepší variantu. Na další jednání už ale moc času nezbývá, konkrétní výsledek chce totiž vláda do konce měsíce.

Realita gripenů v českých barvách se za necelé tři roky může změnit. Zatím ale stále není jasné, jaké typy stíhaček bude mít vojenské letectvo po roce 2015. „Švédové přišli s novou nabídkou, která přináší některé nové věci, musíme je detailně vyhodnotit,“ řekl náčelník generálního štábu Armády ČR.

Švédsko nabízí 3 možnosti pronájmu, ČR zatím na žádný nepřistoupila

Švédové nabízejí tři varianty prodloužení pronájmu - na 3 roky za více než 5 miliard korun, na 5 let za skoro 8 miliard nebo desetiletý kontrakt za 14,5 miliardy. Na nic z toho ale zatím česká strana nepřistoupila. Ministerstvo obrany se proto připravuje už i na variantu, že žádná dohoda se Švédskem nebude.

V současné době má české letectvo v pronájmu čtrnáct gripenů za necelých 20 miliard korun. Létá na nich jednadvacet bojových pilotů. Jedno je jisté - v červnu vláda rozhodla, že česká armáda bude mít nadzvukové stíhačky i po roce 2015. „Budeme respektovat rozhodnutí, které dostaneme a jsme rádi, že budeme mít nadzvukový letoun,“ podotkl zástupce velitele z Čáslavi Ondřej Rejman.

Gripeny české armády už také byly na zahraniční misi, letos podruhé hlídají vzdušný prostor pobaltských států.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)