Rakovinu pomáhají léčit i obyvatelé mořských hlubin

Praha - Španělští vývojáři léků objevili v hlubinách moře účinnou léčbu pro pacienty s rakovinou. Látka extrahovaná z pláštěnců pomáhá pacientům se vzácným druhem rakoviny, sarkomem měkkých tkání. Teď chtějí možnou léčbu ještě rozšířit na další zhoubné nádory.

Měkké sarkomy vznikají například ve vláknitých tkáních a svalech. Pokud je lékaři zachytí včas, dají se operací úspěšně vyléčit. Jednou z cest je unikátní látka, kterou španělští výzkumníci objevili u pláštěnců na dně moře. „Organismy, které žijí v moři, musejí chránit samy sebe před rybami, a umí tak vytvářet určité proteiny. Ty mohou pomoci léčit i lidi,“ vysvětluje členka výzkumného týmu Nadia Badri. 

Účinné látky z hlubin moře jsou pak pacientům se sarkomem podávány jako klasická chemoterapie, která je jim šitá přímo na míru. „Bylo zjištěno, že právě na sarkomy může tento lék dobře reagovat,“ říká Kateřina Kubáčková z radioterapeuticko-onkologického oddělení FN Motol. 

Léčba pomocí pláštěnců (zdroj: ČT24)

Pacienty sice neuzdraví, umí ale zpomalit růst nádoru, a prodloužit jim tak život. Navíc látka by mohla brzo pomáhat i dalším pacientům. „Více než tisíc vzorků jsme ještě nestačili důkladně prozkoumat,“ dodala Nadia Badri. Vědci doufají, že mezi nimi najdou látky i proti jiným nádorům. Už teď vyvíjejí například nové léky na rakovinu prsu.