Černý kůň Karolíny Peake se o post ministra dopravy ucházet nechce

Praha - Robert Vacek, kterého chtěla vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake dosadit do čela ministerstva dopravy, se podle svých slov o funkci nebude ucházet. Vacka odmítl premiér Petr Nečas (ODS). Předsednictvo nejmenší vládní strany se bude zabývat obsazením pozice ministra dopravy v úterý, poté k jednání zasednou i koaliční špičky.

Podle Vacka je celá situace kolem jmenování ministra dopravy neudržitelná: „Nechci jakkoli ohrožovat kontinuitu a stabilitu vlády České republiky, a proto jsem se rozhodl neucházet se o post ministra dopravy.“

Premiér odmítl Vacka jako kandidáta na ministra dopravy s vysvětlením, že reference na něho byly mimořádně špatné. Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake na to reagovala prohlášením, že kvůli jednomu jménu její strana kabinet klidně opustí. Jde podle ní o princip dodržování dohod.

Karolína Peake, předsedkyně LIDEM a vicepremiéra, si Vackova přístupu váží:

„Naprosto chápu, že nechce být dále osočován a nechce také být důvodem vládní roztržky, kterou sám nezpůsobil.“

Podle místopředsedy LIDEM Jiřího Rusnoka by strana byla případně schopna nabídnout do čela ministerstva dopravy jiného kandidáta než Vacka. „Osobně si myslím, že určitě nejsme strana, která by generovala pouze jednoho kandidáta na post ministra dopravy,“ zdůraznil.

Vacek: Pro ABL jsem nikdy nepracoval

Náměstek vicepremiérky Vacek byl bezpečnostním ředitelem ministerstva dopravy v době, kdy ho vedl neformální lídr Věcí veřejných a bývalý šéf bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta. „Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě jako ministr sedět nebude, tečka,“ varoval v pátek premiér. Vacek dnes opět zdůraznil, že nikdy nepracoval pro ABL ani pro jinou bezpečnostní agenturu.