Vacek šéfem dopravy být nechce, ve hře je velká rošáda

Praha – Kandidát strany LIDEM na post ministra dopravy Robert Vacek, kterého kvůli údajně špatným referencím a vazbám na Víta Bártu nechtěl jmenovat premiér Petr Nečas, se rozhodl, že se o post ucházet nebude. Jiný kandidát strany LIDEM ale zatím není známý, a tak se může stát, že dojde i k širší personální výměně kabinetu. Více bude nejpíš jasné po úterním jednání K9.

„Nechci jakkoli ohrožovat kontinuitu a stabilitu vlády České republiky, a proto jsem se rozhodl neucházet se o post ministra dopravy,“ uvedl Vacek. Šéfka strany LIDEM Vackovo rozhodnutí chápe, je ale přesvědčená že strana najde jiného vhodného kandidáta na post ministra dopravy. „Naprosto chápu, že nechce být dále osočován a nechce také být důvodem vládní roztržky, kterou sám nezpůsobil,“ řekla Karolína Peake.

Spory o obsazení ministerstva dopravy spustil minulý týden šéf resortu Pavel Dobeš, který oznámil k 3. prosinci rezignaci. Reagoval tak na výzvu stranického vedení, které požadovalo jeho odchod kvůli nevyhovujícímu stavu dlouhodobě problematického registru vozidel. Sám Dobeš ovšem svůj odchod zdůvodnil nedůvěrou svých spolustraníků. Prezident Václav Klaus vyjádřil nad tímto krokem znepokojení a Dobeše označil za jednoho z nejlepších ministrů dopravy, které Česká republika měla.

1. místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová pro ČT:

„Mám v hlavě jméno člověka, který by mohl být (navržen na ministra dopravy). Je to člověk s manažerskou zkušeností, nikoli přímo na ministerstvu dopravy a není členem strany.“

Peake následně na Dobešovo místo navrhla svého náměstka a někdejšího zaměstnance NKÚ Vacka, to ovšem odmítl Petr Nečas s tím, že v jeho vládě nebude sedět muž, který spolupracoval s Vítem Bártou (narážel tak na Vackovo působení na dopravě v době, kdy byl Bárta ministrem). „Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty v mé vládě jako ministr sedět nebude,“ uvedl tehdy.

Fischer: Jen klasické napínání sil

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Fischera ovšem přestřelka mezi Nečasem a Peake představuje jen koaliční chrastění zbraněmi. „Je to klasické napínání sil, ale kompromis v této situaci zcela jistě nalezený bude,“ uvedl Fischer s tím, že LIDEM vzhledem ke své mizivé podpoře u voličů ani předčasné volby vyvolat nechtějí. „Kvůli personálním konfliktům se vláda neopouští, osoby nejsou důležité, důležité je plnění programu - a premiér Nečas neřekl, že by LIDEM nebyla schopna naplňovat program.“

Obrana pro Peake? V tuto chvíli spíše ne

Mluví se i o možné personální rošádě mezi koalicí, kdy by post ministra dopravy připadl ODS, a vicepremiérka Peake by se pak za stranu LIDEM stala místo Alexandra Vondry ministryní obrany. Sama Peake ovšem tuto možnost v rozhovoru pro Aktuálně.cz dementovala s tím, že o obranu nestojí a že by takovou nabídku odmítla.

V rámci velké rošády se spekuluje i o tom, že TOP 09 by připadlo křeslo ministra zemědělství. Kromě Vondry se uvažuje i o odchodu ministryně kultury Aleny Hanákové, kdo by ji měl nahradit, ale zatím není jasné. Jak Peake, tak ministr financí a vlivný člen Nečasova kabinetu Miroslav Kalousek navíc uvádějí, že žádná jednání o výměně resortů neproběhla. Podle Kalouska se tak jedná jen „o drby z malostranských kaváren“, uvedl včera v Otázkách Václava Moravce.