Muž s pumpou místo srdce zemřel na otravu krve

Praha – První pacient, který měl místo srdce speciální pumpu, zemřel kvůli infekčnímu onemocnění. Podle informací serveru iDNES.cz hasiči Jakubu Halíkovi selhala játra v důsledku otravy. Již krátce po Halíkově smrti vyloučil přednosta kardiocentra Jan Pirk, který se svým týmem muži pumpy voperoval, že by úmrtí souviselo se závadou čerpadel. Halík žil více než půl roku se speciálními pumpami místo nemocného srdce a zemřel ještě dřív, než se našel vhodný dárce pro transplantaci.

Játra začala Halíkovi odumírat, protože dostal otravu krve. „Zemřel na aspergilovou sepsi, otravu krve způsobenou houbou Aspergillus,“ uvedl zástupce přednosty Kardiocentra IKEM Ivan Netuka. Mikroskopická houba se do těla nejčastěji dostává vdechnutím. „Je to oportunní infekce, která není ojedinělá. U lidí po transplantaci jde o obávanou komplikaci kvůli zhoršené imunitě,“ uvedl Netuka. Podle lékařů se mikroskopické spory plísní vyskytují kolem nás běžně, liší se však jejich koncentrace a účinek na lidské zdraví. Nebezpečné jsou jen pro lidi s oslabenou imunitou.

Ivan Netuka:

„Udělali jsme celou řadu vyšetření včetně plic, jenže na bakterie a houby byla negativní. A sepse byla tak masivní, že bychom ji nedokázali zvrátit ani nasazením antibiotik či antimykotik.“

Halík žil s čerpadly místo srdce zhruba 200 dní. Metodu před Pirkovým týmem zkusili jen lékaři v americkém Houstonu, ale jejich pacient po sedmi dnech zemřel. Čeští doktoři postup zdokonalili. Mechanické podpory pro nemocné používají už léta. Vždy je ale používali jen místo levé strany srdce, zatímco u Halíka spojili a sladili dvě pumpy.