Čeští celníci poprvé zadrželi pašeráky s tekutým kokainem

Praha - Pražští celníci zadrželi na ruzyňském letišti trojici pašeráků původem z Litvy, kteří měli v útrobách pět kilogramů kokainu. Pašeráci drogu převáželi v tekutém stavu, s čímž se čeští celníci setkali poprvé. Nezvyklý byl i fakt, že všichni tři cestovali spolu, podle vyšetřovatelů zřejmě kokain nebyl určen pro český trh.

Dva muži ve věku 36 a 60 let cestovali s 33letou ženou z Ekvádoru a do Prahy přiletěli přes Madrid. „Polykače celníci odhalili na základě jejich chování a informací o průběhu cesty. Prvotní podezření na pašování drog jim potvrdilo následné rentgenové vyšetření,“ dodala mluvčí. 

Podezřelou trojici umístili policisté do nemocnice, kde sledovali jejich vylučování pomocí speciálního WC. V úterý odpoledne prý zaznamenali poslední ze 134 gumových kapslí s kokainem podobných prezervativu – vylučování trvalo devět dní. 

Podle policie muži spolykali až 55 kapslí s drogou, žena pak měla v útrobách 23 kapslí. Ty přitom byly výjimečně velké, zatímco většinou obsahuje jedna do deseti gramů drogy, v tomto případě celníci navážili i 38 gramů. Kokain byl rozpuštěn ve speciálním roztoku, ze kterého lze drogu získat zpět v podobě prášku.