Jednání správní rady VZP bude možná pro Horáka a Šnajdra poslední

Praha – K odvolání ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka by mohlo dojít po pondělním jednání správní rady VZP. Uvažuje se i o výměně šéfa správní rady VZP, kterým je nyní bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr. Jedním z kandidátů na nového šéfa VZP je zřejmě i vrchní ředitel přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví Zdeněk Kabátek. Spekuluje se ale také o exministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) či náměstku ministra zdravotnictví Ferdinandu Polákovi (ODS).

Ministerstvo zdravotnictví vedené Leošem Hegerem (TOP 09) vytýká Horákovi, že se pod jeho vedením VZP propadá do dluhů. Oponenti ve správní radě ale tvrdí, že za finanční potíže může ministerstvo, které nutí svými vyhláškami platit VZP za péči více, než na kolik má.  

Nového ředitele VZP volí správní rada VZP nadpoloviční většinou hlasů. Rada může také odvolat svého předsedu a vybrat ze svých řad nového šéfa rady.

Vláda před týdnem odvolala sedm členů správní rady VZP za stát a deset jich jmenovala, z nich tři už ve správní radě byli. Šéf správní rady Šnajdr (ODS) zůstal, protože jeho jmenovala sněmovna. Změnil se ale poměr sil ve správní radě. Právě Šnajdra by v čele správní rady VZP mohl nahradit jeden z náměstků ministra zdravotnictví Petr Nosek či Marek Ženíšek (TOP 09). Kandidátem na nového šéfa rady je i poslanec působící ve zdravotním výboru Jiří Skalický (za TOP 09). 

Pavel Horák
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN

Šnajdr patřil mezi trojici středočeských poslanců, kteří se v minulých měsících pustili do střetu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a kvůli svému odporu k vládnímu daňovému balíčku nakonec odešli ze sněmovny. Lídři ODS ale dávali najevo, že je strana po tom, co ustoupili, „neodepíše“.