Copak je to za vojáka. Armáda hledala ztraceného průzkumníka

Olomouc – Jediný muž zaměstnal stovky vojáků, desítky policistů Policie České republiky a stovku vojenských policistů ve vojenském újezdu Libavá. V této lokalitě nedaleko Olomouce hledali během dopoledne třicetiletého průzkumníka, který se v armádním prostoru ztratil při včerejším výcviku, do pátrání zapojili i vrtulník s termovizí. Voják se nakonec našel a je v pořádku; jednotce se ozval poté, co se mu podařilo navázat telefonické spojení.

Pohřešovaný voják byl v prostoru vysazen z vojenského vozidla s úkolem dostat se ve stanoveném čase na určené místo, kam ale nedorazil. Kolem dnešního poledne se mu podařilo najít místo s telefonním signálem. „Voják uvedl, že při náročném nočním přesunu v nepříznivých klimatických podmínkách a nepřehledném terénu ztratil orientaci a jeho předchozí pokusy o navázání spojení byly neúspěšné,“ prohlásila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Od dnešního rána proto vojenský prostor prohledávalo 350 vojáků. Olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková uvedla, že po něm na Libavé pátralo také 77 policistů včetně psovodů. Do hledání se zapojil i vrtulník s termovizí.

Pohřešovaný voják slouží u 102. průzkumnému praporu v Prostějově, jehož příslušníci absolvovali několik misí v Afghánistánu, Iráku či Kosovu.

Vojenský výcvikový prostor Libavá se rozkládá na území pěti moravských okresů - Olomouc, Přerov, Bruntál, Opava a Nový Jičín. Jeho celková rozloha je 327 kilometrů čtverečních. V pěti obcích tam žije tisícovka obyvatel. Armáda plánuje, že po chystaných změnách se plocha újezdu zmenší o čtvrtinu a tamní obce se osamostatní nebo připojí k už existující.

Vydáno pod