Vrtulníkové středisko NATO se na Pardubicku rozběhne do čtyř let

Washington – Výcvikové vrtulníkové středisko NATO v Pardubickém kraji zřejmě zahájí provoz v roce 2015 nebo 2016. Po jednání se svým americkým protějškem Leonem Panettou to řekl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Vznik tohoto střediska posvětila Severoatlantická aliance na letošním summitu v Chicagu, projekt má v době úspor šetřit alianční zdroje. V Pardubicích ovšem vrtulníkové středisko kvůli hluku budí rozporuplné reakce.

Kromě Česka a USA se na projektu podílí také Chorvatsko, v obou zemích už se provádí výcvik pilotů pro afghánské ozbrojené síly. Do projektu se zapojilo také Slovensko a Lotyšsko a zájem o spolupráci zní rovněž z Litvy a Maďarska. V lednu příštího roku by měli ministři obrany NATO podepsat dohodu o budoucí dohodě na společném výcvikovém středisku. 

Na výcviku pilotů se podílí i státní podnik LOM Praha patřící pod ministerstvo obrany. Podnik se navíc díky dohodě mezi ČR a USA může účastnit tendrů americké armády – dohodu podepsal Vondra s Panettou v letošním roce. „Můžeme to využít tak, aby LOM si tady posílil své postavení,“ řekl Vondra s tím, že Panetta se na takové plány dívá pozitivně. Pro českou firmu by to mohlo přinést zakázky v desítkách milionů dolarů, což by se v korunovém vyjádření podle ministra mohlo dostat i na miliardu. Zatím jde ale o odhady, záležet bude na skutečných zakázkách. 

Ministr obrany mluvil se svým americkým protějškem také o škrtech, které nyní zasahují obranné rozpočty zemí aliance a které čekají i americkou armádu. NATO se podle něj bude muset připravit na nový způsob fungování, znamená to ale prý i nové možnosti. „Nabízeli jsme třeba, že máme spoustu výcvikových prostor. Nejde o to vytvářet nějaké nové základny, ale třeba provádět společná cvičení, třeba v našich výcvikových prostorách,“ řekl Vondra, podle něhož je nácvik obrany naplněním základního účelu aliance.