Kauza Drobilova exporadce nemá konce, opět jde k soudu

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 se bude muset znovu zabývat případem Martina Knetiga, bývalého poradce někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila. Odvolací senát pražského městského soudu v neveřejném zasedání zrušil prvoinstanční rozsudek, který Knetiga zprostil obžaloby z nepřímého úplatkářství. Termín dalšího řízení soud zatím neurčil.

„Případ nám byl městským soudem vrácen k novému projednání,“ uvedla mluvčí obvodního soudu Lenka Cihlářová.

Čtyřicetiletý Knetig údajně sháněl „černé“ peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle žalobce nabídl při schůzce v restauraci členovi představenstva Komerční banky Vladimíru Jeřábkovi, aby sponzoroval ODS. Za to mu sliboval, že zajistí uložení peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.

Soud v minulosti stíhání Knetiga dvakrát zastavil. Jeho rozhodnutí však pokaždé pražský městský soud zrušil. Policisté se dříve zabývali také tím, jestli nepodplácel Drobil Michálka. V půlce loňského června případ odložili, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman jej však opět otevřel. Letos v červnu policisté kauzu odložili znovu. Nejvyšší státní zastupitelství pak oznámilo, že ji už znovu otevírat nebude.