Peake: Já a ministryně dopravy? Uvažovala bych o tom

Praha – Spor kolem obsazení uvolněného postu ministra dopravy, jenž podle koaliční smlouvy připadá nejmenší vládní straně LIDEM, by mohla rozhřešit sama předsedkyně liberálních demokratů Karolína Peake. Ta totiž podle informací deníku Právo nevyloučila, že by silný ekonomický resort obsadila ona sama. Pokud by taková nabídka padla, podle vlastních slov by o ní uvažovala.

Ministerstvo dopravy dosud vede liberální demokrat Pavel Dobeš, již dříve ale oznámil, že z funkce odstoupí počátkem prosince. Důvodem jsou chyby ve fungování centrálního registru vozidel. Strana LIDEM na jeho místo navrhovala Roberta Vacka, jenž v těchto dnech působí jako náměstek Peake, jeho jméno ale odmítl premiér Petr Nečas.

Nyní se mezi možnými jmény objevuje i sama předsedkyně strany a vicepremiéra Karolína Peake. Ta také možnost, že by v čele dopravy usedla, nevylučuje. „Nemohu to zcela vyloučit, ale nic podobného není ani nabídnuto, ani rozhodnuto předsednictvem strany LIDEM,“ uvedla pro Právo.

Peake: Zatím nespekulujme

Předsednictvo strany nad novým kandidátem zasedlo ve středu před zasedáním K9 a uvedlo, že pro Nečase vybralo několik jmen, mezi nimiž figurují jak straníci, tak nadstraničtí odborníci. Bližší informace ale nikdo z liberálních demokratů neposkytl s tím, že s nabídkou osobností nejdříve chtějí seznámit předsedu vlády. Ten se s vedením LIDEM sejde počátkem příštího týdne.

Peake nyní avizuje, že pokud by ze strany Nečase padla přímá nabídka, aby Dobešem uvolněný post obsadila právě ona, nezdráhala by se jí. „Uvažovala bych o tom, to ano. Nic víc, nic míň. Ale na žádnou dopravu nejdu, aspoň zatím, tak nespekulujme.“