Česko musí muži zaplatit odškodné za zbavení svéprávnosti

Praha - Český stát musí zaplatit třiašedesátiletému Milanu Sýkorovi víc než půl milionu korun za to, že opakovaně přišel o právní způsobilost a jednou nedobrovolně pobýval v psychiatrické léčebně. Odškodnění mu přiznal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Sýkora byl zbavený svéprávnosti kvůli psychickým problémům.

V České republice žije na dvaatřicet tisíc nesvéprávných lidí, což je nejvyšší podíl na celkovém počtu obyvatel v Evropě. Soudy podle kritiků verdikt o nesvéprávnosti vynáší příliš často a mnohdy také bez přítomnosti těch, kterých se to týká. Změnu by měl přinést nový občanský zákoník, který má začít platit od roku 2014.

V Německu nesvéprávnost neexistuje už od roku 1990

Nesvéprávné osoby mají soudem přiděleného opatrovníka, který řídí jejich život. Nový zákoník ale v tomto ohledu přinese zásadní změnu. Nesvéprávnost z něj totiž úplně zmizí. Soudy by také měly přezkoumat všechny starší případy. Nově budou moci práva jen omezit na konkrétní činnost a dobu, a to maximálně na tři roky. „Osoba nebude moci uzavírat kupní smlouvy nad určitou hodnotu, nebude moci kupovat či prodávat nemovitost,“ vysvětlil tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pomoci by měla i další úprava, podle níž si nemocný člověk bude moci dopředu vybrat opatrovníka pro případ, že se jeho stav zhorší. Teď je praxe jiná, opatrovníka vybírá soud. Většina západních zemí své opatrovnické systémy reformovala už v minulosti. Například v Německu nesvéprávnost neexistuje už od roku 1990.