Horák: Není žádný důvod, pro který by bylo nutné mě odvolat

Praha – Od roku 2006, kdy ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák zastává svou funkci, prý neexistuje žádný důvod, pro který by bylo třeba ho odvolat. Sám to zdůraznil ve včerejším Interview ČT24. Podobné rozhodnutí by tak podle něj bylo pouze politickým krokem, který nesouvisí s hospodařením VZP ani kauzou IZIP. Navíc dodává, že v současnosti pojišťovna žádné dluhy nemá a rozpočet má tak vyrovnaný. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale pro server iDNES uvedl, že k odvolání Horáka by mělo dojít už v pondělí. Do pozice ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny by podpořil Zdeňka Kabátka a podporuje i svého náměstka Petra Noska.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví:

„Chtěl bych stručně a jasně říci, že půjde-li Zdeněk Kabátek skutečně do VZP, tak tam půjde, stejně jako Petr Nosek, jako člověk Leoše Hegera. Za dva a půl roku jsem se dostatečně přesvědčil, že oba jsou skvělí profesionálové a maximálně loajální.“

Heger také naznačil, že v největší české zdravotní pojišťovně, která má více než šest milionů klientů, mohou nakonec skončit oba jmenovaní.

Horákovi správní rada VZP vytýká hlavně dluhy

Nově obsazená správní rada VZP pravděpodobně odvolá šéfa pojišťovny Pavla Horáka. Ministerstvo zdravotnictví mu vytýká hlavně dluhy. Problémy také způsobila kauza IZIP. Horák ale takové argumenty v Interview ČT24 odmítl. „Jsem manažer, ne všechna rozhodnutí člověk vždy udělá správně. (…) Ale myslím si, že za těch šest let se nemám za co stydět a že žádný důvod, pro který by bylo nutné mě odvolat, není. (…) V tuto chvíli nikomu nic nedlužíme, k dnešku je dluh VZP nula,“ podotkl.

Sám ale zatím žádné informace týkající se jeho pondělního odvolání nemá a zdůraznil, že změna ředitele VZP je pouze politickým rozhodnutím. „Je to určitá politická šachovnice a lidé jsou odvoláváni z funkcí hlavně proto, že je nutné tyto změny udělat z jiných důvodů než z důvodů, které se týkají činnosti té vlastní instituce,“ zdůraznil.

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Zdroj: ČT24

V prosinci na VZP skončí kontrola ministerstva zdravotnictví kvůli kauze IZIP. Už teď ale ministerstvo údajně našlo úniky ve výši nejméně půl miliardy korun a dokonce má podezření, že v souvislosti s IZIP mohl být spáchán trestný čin. Sám Horák ale tvrdí, že se ničeho nedopustil. „To, jak kontrola probíhá, je nezákonné. Je to poprvé v historii, kdy kontrolní orgán ještě dříve, než o svých závěrech informuje kontrolovanou instituci, aby měla možnost se k ní vyjádřit, závěry zveřejňuje, což je naprosto bezprecedentní,“ uvedl Horák.

Škrty lůžek stejným metrem?

Podle deníku Insider jsou mezi dvacítkou zdravotnických zařízení, která se nemusí bát o budoucnost, jen specializované privátní kliniky, nemocnice magnáta Chrenka nebo zařízení vlastněná společnostmi s akciemi na majitele. Podle Horáka pro ně ale platí stejná pravidla škrtů jako pro ostatní nemocnice.„Nejsou vyňaty, ony už škrty zrealizovaly, privátní vlastník nemá zájem držet zbytečně lůžkové oddělení,“ vysvětlil.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod