Dlouhý: Odvolání rozhodně podám

Praha - Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý v reakci na vyřazení z dalších bojů o Hrad prohlásil, že se zcela určitě odvolá k soudu. Ministerstvo vnitra podle něj při prověřování podpisů udělalo chybu ve výpočtu, a tak ho poškodilo, protože mu z petičních archů odečetlo víc podpisů, než mělo. Kromě něj vystavilo ministerstvo stopku i Janě Bobošíkové a Tomio Okamurovi.

„V mém a nejen mém případě jsme nalezli numerickou chybu, dokonce chybu ve vzorci,“ prohlásil Dlouhý s tím, že mu nemělo být odečteno přes dvacet tisíc podpisů, ale jen lehce přes deset tisíc podpisů. I tak by mu ale podpisy nestačily, Dlouhý jich nasbíral přes 59 tisíc; úspěšný kandidát potřeboval pro registraci padesát tisíc podpisů. „Odvolání rozhodně podám, aby se tyto věci vyjasnily, nicméně konečné rozhodnutí jsem připraven respektovat,“ řekl Dlouhý.  

Bývalý ministr dále řekl, že ministerstvo odvedlo solidní práci. Přímá volba hlavy státu by podle něj měla být důvěryhodným procesem. „Nechtěl bych se stavět na zadní, prohrát čestně a čestně to přiznat je něco normálního, někdy se věci povedou, někdy méně,“ dodal. Ministerstvo dnes pustilo dál do volby jen osm kandidátů z původních dvaceti. 

Výsledky sčítání podpisů
Zdroj: ČT24
  • Jana Bobošíková předložila 56 191 podpisů, kontrola petičních archů odhalila chybovost v prvním vzorku 7,7 procenta a ve druhém 11,5 procent. Přišla o více než deset tisíc podpisů, vnitro jí ponechalo 45 429 podpisů.
  • Vladimír Dlouhý předložil 59 165 podpisů, kontrola petičních archů odhalila chybovost v prvním vzorku 16,2 procenta a ve druhém vzorku 18,2 procenta. Přišel o více než dvacet tisíc podpisů, vnitro mu jich ponechalo 38 687.
  • Tomio Okamura předložil 61 966 podpisů, kontrola petičních archů odhalila chybovost v prvním vzorku 19,4 procenta a ve druhém 23 procent. Přišel o více než šestadvacet tisíc podpisů, vnitro mu jich ponechalo 35 751. Ze všech zájemců měl vůbec největší chybovost v kontrolovaných petičních arších.