Policie zasahuje v ostravské věznici, zadržela devět lidí

Heřmanice - Desítky vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů zasahují v ostravské věznici v Heřmanicích. Při razii v rácmi akce CUPRUM zadrželi čtyři příslušníky vězeňské služby a pět civilistů. Inspekce  zasahuje ve věznici od pátku. Bližší informace sdělí po skončení akce, která bude probíhat zřejmě celý víkend. S informací jako první přišel server Novinky.cz.

„Mohu pouze potvrdit, že se jedná o akci Generální inspekce bezpečnostních sborů. Běží od pátečních odpoledních hodin a probíhá v úzké spolupráci s vedením věznice v Heřmanicích,“ řekla České televizi mluvčí GIBS Radka Sandorová. Do současné doby byli podle mluvčí zadrženi čtyři příslušníci vězeňské služby a dalších pět osob. Několik desítek pracovníků inspekce pokračuje na dalších úkonech trestního řízení. Zadržené civilní osoby údajně nepatří k zaměstnancům věznice.

Představitelé Vězeňské služby zatím nechtěli situaci komentovat.

Podle serveru Novinky.cz souvisí trestná činnost zadržených osob zřejmě s areálem v blízkosti věznice. Hned několik firem, které zde sídlí, těží ze starých spotřebičů a různých jiných zbytků drahé kovy, mezi nimi i měď. Do areálu chodí pod dohledem bachařů pracovat také někteří vězni. Je proto možné, že inspekce zadržela právě tyto dozorce.

Vstup Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Dnes zadržení pracovníci ostravské věznici nejsou jedinými příslušníky Vězeňské služby, které prověřuje policejní inspekce. Asi zatím nejvážnějším případem tohoto roku bylo v červnu zahájení stíhání ředitele věznice v Kynšperku nad Ohří. Ten je podezřelý z vydírání. 

Dva příslušníci Vězeňské služby zase byli zadrženi v rámci kauzy vazebně stíhaného Davida Ratha. Jeden z nich prý prodal médiím vězeňské fotografie poslance a druhý podle inspekce neoprávněně získal z informačního systému údaje lidí z Rathovy kauzy. 

Z braní úplatků pak obvinila GIBS jednoho dozorce z věznice Vinařice a dva vychovatele věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou. Za peníze prý nabízeli vězňům výhody nebo mobilní telefony. Dva pracovníci pražské pankrácké vazební věznice byli zase obviněni z ublížení na zdraví a výtržnictví, protože se údajně poprali v baru. Další příslušník Vězeňské služby údajně měnil kódy aut s pochybným původem, byl obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti.