GIBS: Vězeňští dozorci z Heřmanic obviněni z krádeže

Ostrava – Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila čtyři pracovníky věznice v Heřmanicích, mimo jiné z krádeže. Zásah, při kterém inspekce zadržela celkem devět lidí, pokračuje třetím dnem a skončit by měl dnes v noci. Akce s názvem Cuprum souvisí s krádežemi mědi v areálu firem u věznice. Bez bližších podrobností o tom informovala mluvčí GIBS Radka Sandorová. Při zásahu však bylo zadrženo celkem devět lidí, informace o dalších obviněných či trestných činech inspekce stále tají.

Obvinění jsou prý stíháni i pro další trestné činy, mimo jiné například pro zneužití pravomoci úřední osoby. Informuje o tom server Novinky.cz. Oficiálně však tuto informaci zatím nikdo nepotvrdil, GIBS chce zprávu k zákroku zveřejnit teprve v pondělí. Čtveřice bachařů si nelegálním způsobem přivydělávala prodejem mědi. Po dobu několika měsíců si údajně při ostraze vězňů v průmyslovém areálu u věznice část vytěžené mědi nechávali a následně ji prodávali ve sběrně. Podle Novinek je však detektivové GIBS chytili v pátek právě ve chvíli, kdy s dodávkou plnou mědi opouštěli věznici.   

Razie by v ostravské věznici Heřmanice měla pokračovat až do dnešní noci. Zásah začal v pátek večer a nasazeno při něm bylo několik desítek pracovníků inspekce. Akce byla nazvána Cuprum, tedy latinsky měď.     

Podle zástupkyně jedné z firem, která v průmyslovém areálu věznice zaměstnává vězně a zpracovává kovový odpad, jsou podmínky pro nakládání s barevnými kovy velmi přísné. Při vstupu i opuštění vězeňského areálu jsou nejen pracovníci, ale i vyjíždějící vozidla kontrolována. „Při vstupu do areálu nám prakticky vše odeberou, zůstává nám jen občanský průkaz. Šéf vězeňské služby nás zavede na pracoviště a s vězni téměř nemluvíme, maximálně se pozdravíme,“ uvedla zástupkyně společnosti. Podle ní je ale vězeňský areál starý, a nelze tak vyloučit, že se tam někde mohl nelegálně získaný kovový materiál ukrývat. Považuje však za vysoce nepravděpodobné, že by se nelegálně získané kovy vyvážely během pracovní doby, protože auta se pečlivě váží a prohlížejí.

Inspekce oficiálně důvod razie dosud nezveřejnila. Její mluvčí Radka Sandorová pouze vyloučila, že by se jednalo jen o preventivní prohlídku věznice, jako byla například razie ve věznici Valdice na začátku listopadu, kterou tehdy prohledalo zhruba 300 lidí z GIBS a vězeňské služby, včetně zásahové jednotky. Našli mobilní telefony a bodné zbraně. Média spekulovala, že vězni o razii věděli předem, údajný únik informací GIBS prověřuje. Následně 14. listopadu rezignoval ředitel vězeňské služby Jiří Tregler, údajně z osobních důvodů.