Slabému srdci znovu pomáhá pumpa, tentokrát proti rakovině

Praha – Lékaři z kardiocentra v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu využili umělé srdeční podpory v podobě srdeční pumpy; přístroj, který po dlouhou dobu umožňoval přežít nedávno zesnulému Jakubu Halíkovi, tentokrát implantovali Tomáši Písečnému, jenž se léčí z rakoviny lymfatických uzlin. Pumpa zajistila, aby jeho oslabené srdce chemoterapii a ozařování zvládlo.

Srdeční vadu odhalili čtyřiatřicetiletému Tomáši Písečnému před rokem, když zkolaboval po návratu z dovolené. Následná vyšetření poukázala i na nádory na lymfatických uzlinách. Přestože lékaři rakovinu odhalili v brzkém stádiu, její léčba by nemocnému srdci ublížila.

„Protože činnost srdce už byla velmi omezená, tak by pan Písečný s největší pravděpodobností léčbu vůbec nezvládl,“ upozorňuje zástupce přednosty kardiocentra IKEM Ivan Netuka s tím, že ji nemohl zahájit ani podle standardních doporučení.

Řešení představovala pouze vnější podpora, která by činnost srdce stimulovala. „I při vědomí poměrně vysokého rizika jsme se rozhodli, že mu budeme implantovat levostrannou mechanickou srdeční podporu,“ doplňuje Netuka.

Vůbec poprvé tak lékaři z pražského IKEMu využili srdeční pumpu k tomu, aby pacientovi pomohla zvládnout i jinou závažnou chorobu. Jen díky ní také pacient léčbu rakoviny zdárně absolvoval. Nyní čekají Písečného ještě další vyšetření, a pokud i ta dopadnou dobře, lékaři ho brzy zařadí na čekací listinu na transplantaci srdce.

Umělé srdeční podpory používají lékaři už od roku 2003. Od té doby je dostalo 155 lidí, pacientům pomáhají překonat období čekání na transplantaci. To byl také případ jejího nejznámějšího uživatele Jakuba Halíka, jež žil za pomoci dvou pump a zcela bez srdce dvě stě dní.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod