Obrana zřejmě dala peníze na letouny CASA bez znalosti ceny

Praha - Vláda Mirka Topolánka dojednala v roce 2009 nákup letounů CASA i přesto, že zřejmě neznala jejich cenu. Kontroverzní nákup zprostředkovala firma Omnipol, která na transakci dostala od vlády 3,5 miliardy korun. Kabinet tuto částku zaplatil i přesto, že netušil, za kolik vlastně Omnipol letouny ve Španělsku nakoupil. Smlouvu podepsala Topolánkova vláda v demisi, obchod proběhl bez výběrového řízení. Kauzou se zabývali Reportéři ČT.

Ministerstvo obrany, tehdy pod vedením Vlasty Parkanové, pravděpodobně neznalo částku, za kterou se Omnipol chystá CASY ve Španělsku koupit. Suma i další údaje, které by mohly cenu odkrýt, byly ve smlouvě začerněné. Nynější ministr obrany Alexandr Vondra si ji vyžádal hned, jak do úřadu nastoupil. „Když jsem obdržel kopii té smlouvy se začerněnou částkou a ani přes tu lampičku, kde jsem se pokoušel zjistit to číslo, nebylo to vidět, tak mi to samozřejmě vadilo,“ řekl ministr obrany.

Z těch, kteří na ministerstvu tuto smlouvu s Omnipolem připravovali, už dnes nikdo v pracovním poměru není. Výjimkou je Pavel Bulant, který tehdy pracoval jako šéf kanceláře prvního náměstka ministryně Parkanové. Podle jeho vyjádření sice začernění částky vzbuzuje pochybnosti, hledat zpětně chyby je ale podle něho složité. „Pokud bychom ke každé firmě přistupovali s nedůvěrou, tak bychom tady neuzavřeli žádný kontrakt,“ řekl Bulant.

Policie už dva roky vyšetřuje nákup vojenských letounů CASA. Dosud obvinila dva lidi a jednou z nich je právě exministryně obrany Parkanová. Viní ji ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Tím, že nenechala udělat znalecký posudek na cenu letounů, měla stát připravit o 658 milionů korun. Že byla armádní zakázka předražená, tvrdí odborný posudek, který si nechala provést policie. Ke stejnému závěru došel také Nejvyšší kontrolní úřad.

Zejména její stranický kolega Miroslav Kalousek ale opakovaně tvrdí, že ministryně takovou povinnost neměla. Šetření údajně předražené zakázky v tuto chvíli dozoruje tým Lenky Bradáčové na Vrchním státním zastupitelství v Praze. V případě pravomocného odsouzení hrozí Parkanové až desetiletý trest vězení.

Kontrakt za miliardy schválila Topolánkaova vláda v demisi 20. dubna 2009. O tři týdny později ministerstvo obrany od španělské společnosti EADS čtyři letouny CASA nakoupilo bez výběrového řízení. Argumentovalo tím, že jedině EADS byla ochotná od českého ministerstva výměnou za jedno letadlo CASA odebrat pět nepotřebných bitevníků L-159. Reportéři ČT už ale dříve upozornili, že existovala srovnatelná nabídka od italské společnosti Alenia. 

Sečteno a podtrženo: 4,8 miliardy korun

Ministerstvo obrany (MO) zaplatilo za tři letouny CASA 3,6 miliardy korun, čtvrtý stroj vyměnilo za pět 5 českých bitevníků L-159 v hodnotě zhruba 850 milionů.

Ovšem dva české bitevníky s dvojím řízením, které byly směněny, pak chyběly našemu letectvu pro výcvik pilotů. Vojáci si je tudíž museli znovu postavit. To armádu stálo dalších 219 milionů.

MO poté pak ještě se zbrojařskou firmou Omnipol, která nákup zařizovala, uzavřelo samostatnou servisní smlouvu na letadla CASA. Ta byla ve výši 982,3 milionu. Celkem tak Českou republiku armádní zakázka přišla na 4, 801 miliardy korun.