Smlouvy s rodiči zlobivých dětí se osvědčily

Praha – Jak na zlobivé děti? Už rok trvá projekt takzvaných smluv s rodiči, které mají pomoci vyřešit nekázeň a záškoláctví jejich potomků. Podle ministerstva školství se nápad osvědčil a přinesl zlepšení. Resort se proto rozhodl pro pokračování experimentu i v tomto školním roce.

„Budeme pokračovat ještě v tomto školním roce, především abychom na dalším vzorku škol ověřili systém,“ informoval mluvčí ministerstva školství Marek Zeman. Model by se mohl rozšířit plošně ve školním roce 2013/2014. „Karta je a bude na straně ministerstva školství, aby řeklo, zda stojí za to, aby se model převedl do praxe. Může se stát, že bude mít ministerstvo jiné priority,“ uvedl už dříve dětský psycholog Václav Mertin, který na projektu spolupracoval.

Pokud má žák výchovné problémy a napomínání nestačí, škola mu vytvoří výchovný plán na míru, tzv. smlouvu s rodiči. Ten obsahuje postup kroků, které mají škola, dítě a případně i rodiče ke změně problémového chování udělat. Novinku testovalo od loňského září 36 základních škol. Smlouvu uzavřeli rodiče skoro dvou tisíc žáků.

image_417234
Zdroj: ČT24

Podle škol smlouvy pomáhají, ale jen u dětí s lehčími problémy a tam, kde spolupracují rodiče. Smlouvy jsou dobrovolné, za jejich porušení žádná sankce nehrozí. „Všechno je to na vzájemné důvěře a v tom, že chceme něco udělat pro to dítě,“ vysvětluje ředitel základní školy ve Velvarech Petr Došek.

Učitelé si smlouvy vesměs chválí, formulář s razítkem ministerstva jim prý dává nástroj, jak přimět k odpovědnosti na výchově i rodiče. Odborníci totiž upozorňují, že se většinou chování žáků odvíjí od chování rodičů. Testování individuálních plánů pro problémové školáky a smluv s rodiči odstartoval bývalý ministr školství Josef Dobeš.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)