Soud už vyslechl většinu svědků v Kotroušově kauze

Praha - Kauza bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše by mohla být brzo vyřešena. Senát Městského soudu v Praze už vyslechl většinu důležitých svědků včetně toho klíčového - majitele autoservisu Josefa Jíši. Právě po něm chtěl podle obžaloby Kotrouš úplatek za příslib, že firma nepřijde o dlouholetou zakázku u městské policie a pražského magistrátu. Verdikt by mohl padnout zítra.

Jíša dnes u soudu uvedl, že si Kotrouš řekl o úplatek dvakrát. Na první výzvu však majitel autoservisu nereagoval. „Mlčel jsem, bylo to něco naprosto nečekaného, proto jsem brzy schůzku ukončil,“ prohlásil. Na druhém setkání prý Kotrouš žádost opakoval, právě tehdy také uvedl, že je jen prostředníkem a peníze jsou pro poradce primátora Bohuslava Svobody (ODS) . Po této schůzce se Jíša obrátil na policii.

Majitel opravny také zopakoval, že od něj Kotrouš převzal nejen 150 000 korun, se kterými ho dopadli, ale dříve i 200 000 korun. Tyto prostředky se však nepodařilo policii vypátrat, přestože chemikálii z označených bankovek našla na Kotroušových kalhotech. Jíša také uvedl, že se bál o svůj život, exšéf strážníků se prý chlubil svými kontakty s policisty a státními zástupci.

K soudu musel také primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Jeho jméno totiž zachytila policie ve svých odposleších. Kotrouš v nich Jíšovi popisuje, jaký vliv má na primátora a jeho poradce. Soudu ale Kotrouš řekl, že jména použil jen proto, aby svým slovům dodal větší váhu. Svoboda dnes vypověděl, že nemá informace o tom, že by se jeho bývalí poradci Martin Grmela a Marek Hanč na kauze podíleli. Svoboda ale připustil, že neví, zda muži nejednali na vlastní pěst. Primátor řekl, že Jíšu nezná, nevěděl nic ani o jeho zakázce. Grmela už včera popřel, že by nějaké peníze byly určeny jemu.

Kotrouše loni 25. listopadu policie zadržela v jeho služebním voze v okolí pražské Jižní spojky přímo s úplatkem. Kotrouš se přiznal k tomu, že 150 tisíc korun opravdu převzal, což odůvodnil tehdejší tíživou finanční situací. Svoboda dnes ale uvedl, že se Kotroušův plat pohyboval s odměnami mezi 80 000 až 90 000 korunami za měsíc, ani Kotroušova žena při výslechu o složité finanční situaci nemluvila. Zbytek obžaloby bývalý šéf strážníků odmítl. Hájil se tím, že se snažil Jíšu přesvědčit, že mu může zajistit delší smlouvu s městskou policií, i když věděl, že to nemůže splnit. Prakticky se tak přiznal k pokusu o podvod, za který by mu hrozil nižší trest. Kotrouš je viněn z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí až dvanáctiletý trest vězení.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod