Čecha zadrženého v Togu propustili, cesta domů volná

Lomé/Praha – Policie afrického státu Togo propustila českého politologa Radima Tobolku, který byl od začátku listopadu vazebně stíhán pro podezření ze špionáže. V rámci doktorandské práce totiž v zemi mapoval i politický systém a v období před volbami hovořil se zástupci opozičních stran. O Tobolkově propuštění informovala domovská univerzita v Hradci Králové.

„Očekáváme brzký návrat kolegy Tobolky do České republiky a objasnění celého incidentu,“ uvedla děkanka fakulty Pavlína Springerová. Škola chce přesně zjistit, proč situace nastala, aby bylo v budoucnu možné podobným komplikacím předejít a pokračovat ve vysílání výzkumníků do afrických zemí.

Čtyřiadvacetiletý vědec Tobolka byl v Togu a Burundi na služební cestě, během níž prováděl terénní výzkum zaměřený na politický systém a fungování politických stran. „Doptával se na politické záležitosti, což v současné chvíli, kdy ta tožská politická scéna je poměrně napjatá, vyvolávalo nevoli,“ doplnila Springerová. Zadržen byl 10. listopadu, jen několik dní před návratem z pracovní cesty zpátky do vlasti. Zpočátku mu tajná policie nechala k dispozici notebook, a proto mohl o zadržení informovat svou rodinu a univerzitu.

Do země následovně vyjel český velvyslanec ze sousední Ghany Miloslav Machálek, aby tožské úřady přesvědčil o tom, že se jedná o nedorozumění. „Bylo to nesmírně složité, protože ty podmínky se pravidelně měnily, vždycky to jeden den vypadalo, že pan Tobolka bude následující den propuštěn, a nakonec to dopadlo úplně jinak,“ doplnil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Podle informací ministerstva zahraničí se nyní český velvyslanec snaží Tobolkovi zajistit potřebné pracovní vízum a letenky zpátky do Prahy. Muž se může již svobodně pohybovat po hlavním městě Toga, není jasné, zda se podaří získat vízum již zítra, nebo až po víkendu. Podle mluvčího Koláře by Tobolka mohl ze země odletět v pátek či v sobotu, shodně se vyjádřil i velvyslanec Machálek.

Cestu domů Tobolkovi uhradí škola. Na hradecké univerzitě jsou také přesvědčeni, že Radim Tobolka navzdory trpké zkušenosti svou vědeckou práci o politických stranách v Togu dokončí. Stejně tak se nechtějí vzdát oblasti svého výzkumu. „My rozhodně nerezignujeme na naši vědeckou činnost zacílenou na oblasti Afriky a Latinské Ameriky, byť nejsou stabilní a nesou s sebou rizika,“ uvedl kancléř Univerzity Hradec Králové Ondřej Tikovský.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)