Dobešova rezignace na Hradě, vystřídá ho šéf ŘSD?

Praha - Prezident Václav Klaus dnes přijal demisi ministra dopravy Pavla Dobeše. Na Pražský hrad mu ji přinesl premiér Petr Nečas (ODS). Dobešův odchod požadovala jeho vlastní strana LIDEM vedená vicepremiérkou Karolínou Peake. Ve vládě definitivně skončí v pondělí. Kdo Dobeše nahradí, se zatím neví. Podle informací ČT by se mohla šéfkou dopravy stát buď předsedkyně LIDEM Karolína Peake, anebo šéf ŘSD David Čermák. Přímo na ministerstvu se také mluví o tom, že do významné pozice má na úřad nastoupit Robert Vacek, kterého premiér odmítl jmenovat ministrem.

Prezident se před dnešní schůzkou s Nečasem pozastavil nad počtem odchodů z jeho vlády. „Pan premiér mi asi nese jednu z mnoha demisí, nebo snad propuštění z vlády?“ poznamenal, když vítal Nečase na Hradě. Premiér v žertu odvětil, že přinesl demisi. „Nikoliv tedy moji, ale jednoho z členů vlády,“ řekl.

LIDEM oficiálně zdůvodnili výzvu k odchodu svého ministra Dobeše přetrvávajícími problémy s centrálním registrem vozidel. Na jeho místo Peake vzápětí navrhla svého spolupracovníka z úřadu vlády Roberta Vacka. Tato nominace však zkrachovala na jasném nesouhlasu předsedy vlády, Nečas a Peake si pak přes média vyměnili několik ostřejších vět. Věc se nakonec zřejmě vyřeší jednáním, vedení LIDEM a ODS se setkala v úterý a obě strany se dohodly, že Dobešova nástupce vyberou v „první prosincové dekádě“.

Ve středu pak oznámil svůj odchod z vlády ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), kterého Klaus na Hradě přijal dnes ráno. Někdejší místopředseda ODS oficiálně oznámil konec kvůli ztrátě podpory voličů, která vyšla najevo při jeho říjnové prohře v senátních volbách.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

V souvislosti s uvolněním dvou vládních křesel se v médiích i v politických kuloárech začaly rojit spekulace o tom, že by si ODS a LIDEM „prohodily“ právo nominovat ministry dopravy a obrany. Na obranu by tak v této úvaze zamířila vicepremiérka a šéfka LIDEM Peake a ministerstvo dopravy by údajně mohl obsadit kandidát ODS. Peake ani Nečas podobné úvahy zatím přímo nevyvrátili, chybí ale také jejich relevantní potvrzení. Ani odchod Dobeše a Vondry nemusí být v nynější vlně vládních výměn poslední.

Kteří ministři Nečasovy vlády padli?

  • Pavel Drobil (ODS): Ministerstvo životního prostředí opustil v prosinci 2010 kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Vystřídal ho Tomáš Chalupa.
  • Vít Bárta (VV): Ministerstvo dopravy opustil v dubnu 2011 kvůli úplatkářské aféře Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Vystřídal ho Radek Šmerda.
  • Radek John (VV): Ministerstvo vnitra opustil v dubnu 2011, podle Nečase funkci nezvládal. Vystřídal ho někdejší šéf ÚOOZ nominovaný za ODS Jan Kubice. John se stal vicepremiérem pro boj proti korupci, záhy ale rezignoval i na tuto funkci; nahradila ho Karolína Peake.
  • Radek Šmerda: Ministerstvo dopravy opustil v červenci 2011, vystřídal ho Pavel Dobeš (LIDEM).
  • Ivan Fuksa (ODS): Ministerstvo zemědělství opustil v říjnu 2011, Nečas ho odvolal kvůli dlouhodobé nespokojenosti s jeho prací. Nahradil ho Petr Bendl.
  • Martin Kocourek (ODS): Ministerstvo průmyslu a obchodu opustil v listopadu 2011 kvůli nejasným milionovým transakcím na účtu své matky, které vysvětlil potřebou „odklonit“ majetek v době rozvodu. Nahradil ho Martin Kuba.
  • Jiří Besser (TOP 09): Ministerstvo kultury opustil v prosinci 2011 poté, co vyšlo najevo, že v majetkovém přiznání neuvedl byt na Floridě. Nahradila ho Alena Hanáková, i o jejím konci se ale mocně diskutuje.
  • Josef Dobeš (VV): Ministerstvo školství opustil v březnu 2012. K rezignaci se rozhodl poté, co na vládě hlasoval proti návrhu, že musí v rozpočtu ušetřit 2,5 miliardy korun. Na jeho místo nastoupil prorektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala (nestraník).
  • Jiří Pospíšil (ODS): Ministerstvo spravedlnosti opustil v červnu 2012, Nečas jeho odchod odůvodnil tím, že nezvládal hospodaření resortu. Pospíšilovým nástupcem se stal místopředseda ODS Pavel Blažek.
  • Jaromír Drábek (TOP 09): Ministerstvo práce a sociálních věcí opustil v říjnu 2012 kvůli vazebnímu stíhání svého náměstka Vladimíra Šišky. Novou šéfkou resortu se stala Ludmila Müllerová.
  • Pavel Dobeš (LIDEM): Ministerstvo dopravy opustí k 3. prosinci, důvodem pro jeho konec byl vadný registr vozidel.