ČSSD kritizuje české NE Palestině, je prý nelogické

Praha – Odmítavý postoj české vlády k Palestině během valného shromáždění OSN je podle sociálních demokratů dokladem její nesrozumitelné politiky. Česko jako jediná evropská země nesouhlasila s povýšením statusu Palestiny jako nečlenského státu OSN. Stejný postoj vyjádřilo dalších 8 světových zemí. Podle stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se česká vláda vzhledem ke svým dosavadním postojům zachovala nelogicky.

Zaorálek dnes novinářům řek, že česká vláda sice dlouhodobě podporuje vznik dvou států Izraele a Palestiny, poté ale nesouhlasí s lepším postavením Palestiny v rámci diplomacie OSN. „Postoj ČR příliš nepomáhá srozumitelnosti našeho postoje v Evropě a ukazuje odtrženost české zahraniční politiky od evropského dění,“ řekl dnes novinářům Zaorálek. S krokem české diplomacie nesouhlasí „nejen proto, že se tak vymyká v Evropě, ale i proto, že nemá žádnou logiku“.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil český postoj za selhání zahraniční politiky. ČR se podle něj zachovala „ostudně“ a „směšně“. Komunistické vedení se dnes zajímalo o to, jaký postoj k Palestině zaujímají prezidentští kandidáti Jiří Dienstbier a Miloš Zeman, kteří se ucházejí o podporu KSČM.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD:

„Já nesouhlasím s tímto postojem České republiky. Jestliže ČR mnohokrát opakovala, že podporuje dvoustátní řešení konfliktu, tak nedává smysl, proč hlasujeme proti postavení Palestiny jako nečlenského pozorovatelského státu.“

Jiří Ellinger, ředitel odboru Blízkého východu MZV ČR:

„Pan ministr jasně deklaroval, že jsme připraveni se podílet na jednotném evropském postoji, pokud se všechny členské státy zdrží hlasování. Bohužel se ukázalo, že některé členské státy byly ochotny hlasovat pro, ačkoliv tím bude narušena jednotná pozice Evropy. Již tehdy ministr oznámil, že v takovém případě bude hlasovat podle svého nejlepšího zvážení.“

Postoj Česka už naopak ocenili zástupci Izraele. Uvedl to ČRo s odkazem na několik diplomatických zdrojů. Uznání zamířilo i k pražskému velvyslanci Izraele Ja´akovi Levymu, který prý výrazně přispěl k odmítavému postoji ze strany Česka.

„To rozhodnutí bylo vedeno tím, že jsme posuzovali, zda ta deklarace bude mít pozitivní nebo negativní vliv na blízkovýchodní problém. Ta rezoluce situaci spíše poškodí,“ dodal Ellinger. Podle ministerstva jsou prý jediným rozumným řešením další přímá jednání mezi Izraelem a Palestinou.

V celém Valném shromáždění OSN kromě Česka hlasovaly proti jen Izrael, Nauru, Marshallovy ostrovy, Palau, Mikronésie, Panama, Kanada a Spojené státy. Pro byla většina, tedy 138 zemí, 41 se jich zdrželo. Česko míní, že uznání může vést k odkladu obnovení mírového procesu. Palestina usilovala o uznání statutu nečlenského pozorovatelského státu v hranicích, které od roku 1967 okupuje Izrael. Jde o pásmo Gazy, západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém.

Nově schválený status Palestině otevírá možnost vstupu do některých mezinárodních organizací a většího zapojení do struktury a jednání OSN. 

Palestina
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod