Výběrem peněz za pracovní sešity školy porušují zákon

Praha – Aktuální případ z pražských Modřan opět upozornil na nevyhovující ekonomickou situaci v českém školství. Poté, co rodiče zaplatili svým dětem pracovní sešity, obrátil se jeden z nich na školní inspekci se stížností. Ta následně rozhodla, že škola porušila zákon, neboť pracovní sešity patří do stejné kategorie jako učebnice - a ty mají vzdělávací ústavy poskytovat bezplatně.

K požadavku, aby rodiče hradili svým dětem pracovní sešity z vlastního rozpočtu, přicházejí školy kvůli nedostatku financí. „Běžně to tak děláme všichni, protože nemáme jinou možnost,“ potvrzuje ředitelka modřanské ZŠ Angel Iva Cichoňová. Právě vůči její škole přitom směřovala zmíněná stížnost.

„Z hlediska znění současného platného zákona porušují zákon,“ uvedl na adresu škol, které pracovní sešity nehradí, mluvčí České školní inspekce Libor Vacek. I sešity jsou totiž schvalované ministerstvem, a stejně jako učebnice je proto děti mají dostat bezplatně.

Školám tak nezbývá než doufat, že stěžovat si nikdo nebude, což vlastně potvrzuje i sama inspekce. „Jediné, co může školní inspekce dělat, je, že se nezabývá takovýmto problémem ve chvíli, kdy si nikdo nestěžuje,“ říká mluvčí Vacek. V opačném případě by totiž školy musely všem rodičům peníze za pracovní sešity stejně jako v Modřanech vracet.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)