Hlavní starostí nového ministra bude ČD Cargo, registr vozidel už ne

Praha – Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) má před sebou poslední den v ministerském křesle. Je přesvědčen, že registr vozidel, který je oficiálním důvodem jeho konce, funguje vcelku dobře a je připraven na plánované napojení na základní registry. V Otázkách Václava Moravce řekl, že za jeho rezignací stojí především dění v jeho straně. Zdůraznil, že hlavní problém, který zůstane novému ministru dopravy, bude špatná kondice nákladního železničního dopravce ČD Cargo.

Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake se podle končícího ministra dopravy Pavla Dobeše dostala pod tlak lidí, kteří měli zálusk na jeho místo. Dobeš poukázal, že nebyl pozván na jednání předsednictva, které se ho bezprostředně týkalo, protože vedení strany jednalo o možné výměně ministra dopravy. „To ve mně vyvolává velmi vážné otázky, jestli se mnou chtějí dál komunikovat,“ poznamenal. Dodal, že ze strany zřejmě odejde.

Registr vozidel jako kostlivec v Dobešově skříni

Registr vozidel, který byl oficiálním důvodem Dobešovy rezignace, není podle ministra ve špatné kondici. Zdůraznil, že problém zdědil, smlouvy na dodávku nového systému byly uzavřeny již v roce 2010 a problém si ministři přehazovali již dlouho předtím. „Problém řešila řada mých předchůdců, kteří oddálili ten systém a centrální registr vozidel nezapojili,“ poukázal Pavel Dobeš.

Nový ministr by už podle Dobeše nemusel mít s registrem potíže. Plánované napojení na základní registry prý proběhne hladce. „Termín 14. prosince – je možné, abychom ho splnili,“ slíbil končící šéf dopravního resortu. Pochyby Karolíny Peake, zda stát vůbec registr vozidel vlastní, Dobeš odmítl. „Ve správě ho má ministerstvo dopravy,“ prohlásil.

Ve skříni zůstanou nákladní lokomotivy

Jestliže Pavel Dobeš považuje registr vozidel za pověstného kostlivce, který na něj vypadl ze skříně v kanceláři ministra dopravy, sám v této skříni ponechá jiného kostlivce v podobě železničního dopravce ČD Cargo. Firma, která patří Českým drahám stoprocentně ovládaným státem, je ve špatné finanční kondici.

Stínový ministr dopravy Milan Chovanec nedávno řekl, že Cargu hrozí insolvence – to Dobeš připustil. „Pokud nebudou učiněny kroky, které jsme plánovali od léta, (…) tak se může v průběhu roku 2013 k této situaci dopracovat,“ řekl ministr s tím, že insolvence hrozí Cargu ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Svoji činnost na ministerstvu potom hodnotí Pavel Dobeš pozitivně. „Nám se podařila velká řada úspěchů. Ať už je to obnovení čerpání prostředků z unie, ať už je to problematika nastavení objektivních kritérií výběrových řízení. My jsme v tuto chvíli ve fázi, kdy jsme ušetřili ne pět nebo deset procent, ale my jsme v tuto chvíli na železnici ušetřili 40 procent z té soutěžní částky díky tomu, že máme jednokolové výběrové řízení se stoprocentní cenou jako jediným kritériem,“ uzavřel Dobeš své působení na ministerstvu dopravy.

Vydáno pod