Čeští bývalí předsedové od svých stran utíkají. Nově i Topolánek

Praha - Bývalý premiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek plánuje ze strany vystoupit. „Obávám se, že moje ochota zaplatit v březnu příštího roku další členské příspěvky, a tím demonstrovat pokračování svého členství, se bude limitně blížit nule,“ uvedl. Zařadí se tak mezi bývalé předsedy, kteří své strany opustili – Václava Klause, Jiřího Paroubka a Miloše Zemana. „Lídři si musí uvědomit, že od strany nemůžou čekat nějaký velký vděk,“ komentoval rozčarování předsedů politolog Miloš Brunclík z CEVRO Institutu.

Bývalý premiér na nedávném kongresu strany varoval, že se ODS stává malou stranou a musí se vzpamatovat. Za hlavní úkol označil návrat důvěryhodnosti a poslancům vzkázal, že pokládat vlastní vládu je „zhůvěřilost“. Kongres podle něj dopadl tak, jak očekával: tedy bez zásadní změny, bez ustavení krizového managementu, který by řešil situaci a svolal skutečně regulérní kongres odrážející skutečný názor členské základny.

Miloš Brunclík, politolog:

„Topolánek odstoupil z funkce předsedy před dvěma a půl lety a od té doby působí spíš v byznyse a na chod ODS nemá žádný velký vliv. Myslím si, že to žádné velké téma není. ODS by spíš mělo trápit, že odchází řada řadových členů.“

Topolánek do ODS vstoupil v roce 1994 a v listopadu 2002 se po Václavu Klausovi stal jejím předsedou. Z čela strany odešel před volbami v roce 2010, a to i po nátlaku z řad vlastních spolustraníků. Nahradil ho Petr Nečas.

„Mirek Topolánek je skvělý řečník, ale je tu velký rozpor mezi slovy a činy. Jeho kritika nemusí být úplně legitimní. To, že sklidil potlesk, ještě neznamená, že má za sebou aktivní podporu členstva ODS. Jeho odchod nějakou větší bouři uvnitř ODS nevyvolá,“ myslí si Brunclík.

Rozhovor s Milošem Brunclíkem (zdroj: ČT24)

V současné době předsedá Teplárenskému sdružení, které sdružuje všechny významné firmy tuzemského teplárenství. Současně působí ve funkci předsedy dozorčí rady Elektrárny Opatovice a ředitele společnosti VAE Controls Group se zaměřením na energetiku a infrastrukturu.

Kam s ním?

Bývalí předsedové své strany postupně opouštějí – Václav Klaus, Jiří Paroubek, Miloš Zeman i Mirek Topolánek. „Obě strany se velmi těžko vyrovnávaly s odchodem svých předsedů a obě řešily nerudovskou otázku – kam s ním. ODS se podařilo Klause zvolit nahoru na Hrad, takže tím se ho zbavila, ačkoliv Topolánek velmi brzy litoval, že Klausovi ke zvolení pomohl,“ řekl Brunclík.

Zřejmě je to osobnostními vlastnostmi jmenovaných předsedů. „Oni předpokládali, že se o ně strana postará a strany se s tím nedovedou vypořádat,“ řekl Brunclík, podle kterého bude situace do budoucna civilnější a odchod lídrů bude hladší a bez větších problémů. „Budoucí lídři si musí uvědomit, že od strany nemůžou čekat nějaký velký vděk,“ uzavřel.

Vydáno pod