Policie pátrá po podnikateli Stolbovi. Ten mluví o zlovůli úřadů

Praha - Policie vyhlásila celostátní pátrání po norském podnikateli českého původu Edvardu Stolbovi. Důvodem je skutečnost, že se podnikatel nedostavil k soudu na jednání konkurzního soudu. Stolba byl původně klíčovým svědkem v případu korupce při konkurzu na severočeský závod Rybenor a žádal po Česku odškodnění za zmařenou investici.

„Vzhledem k tomu, že se úpadce Stolba nedostavil dobrovolně, postupoval soud v souladu se zákonem a požádal o jeho předvedení,“ informovala mluvčí ústeckého krajského soudu Irena Jeřábková.

Sám Stolba pobývá v Norsku a svou absenci vysvětluje nemocí. Postup soudů už dříve označil za šikanu. „Když se dostanete do situace, že jste poškozený, nahlásíte korupci a jste za to kriminalizovaný a ještě se toho zúčastní i oficiální jako státní orgány, tak to je prostě absurdita,“ podotknul. Již v minulosti sám sebe opakovaně označil jako oběť takzvané konkurzní mafie a naznačil také, že se v budoucnu obrátí s žádostí o pomoc na mezinárodní soud ve Štrasburku.

Ústecký krajský soud ovšem jakékoliv nezákonnosti odmítá. Samotným konkurzním správcům stále souzeným za pletichy ve Stolbově firmě potom vyplatil téměř dvoumilionovou odměnu s tím, že na to mají zákonný nárok.

O co jde?

Podnikatel Edvard Stolba zamýšlel u Litoměřic vybudovat továrnu na zpracování mořských ryb a podle svých slov investoval do projektu asi 100 milionů korun. Stolbovu společnost ovšem Krajský soud v Ústí nad Labem poslal do konkurzu, podle norského investora na objednávku místních podnikatelů. Policie rovněž obvinila z korupce trojici konkurzních správců, které soud do Stolbovy firmy dosadil; od norského podnikatele totiž měli chtít úplatek za to, že mu uznají některé nároky. Nejvyšší soud ale rozsudek nad konkurzními správci zrušil a nařídil nové jednání.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)