Venezuela vydá obviněného z největší české loupeže

Praha - Venezuela vydá Antonína Saletu - jednoho z obviněných v kauze největší české loupeže. Ministerstvu spravedlnosti to potvrdily tamní úřady. Saleta a další dva muži se měli před deseti lety podílet na zmizení 154 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas. Saleta byl ve Venezuele zadržen letos v únoru. Peníze se ale nikdy nenašly.

Antonína Saletu teď čeká převoz do Česka. „Mohu potvrdit, že MS dostalo informaci o tom, že Nejvyšší soud ve Venezuele rozhodl o vydání Antonína Salety do České republiky,“ uvedl mluvčí Ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka. Podle mluvčí policejního prezidia Zuzany Součkové už se připravuje eskorta, konkrétní však z bezpečnostních důvodů nebyla: „Může to být otázkou několika týdnů, možná i měsíců.“

Pražský městský soud, který v případu takzvané loupeže století v červnu nepravomocně rozhodl, Saletův čin kvůli vydávacímu řízení vyloučil k samostatnému projednání. Hlavní líčení se bude konat teprve po jeho převozu do ČR. Někdejšího pracovníka operačního střediska G4S Saletu státní zástupce viní z toho, že údajně zařídil, aby byl ve vozidle bezpečnostní agentury muž, o němž si myslel, že se nebude bránit a auto otevře.

Za podíl na loupeži uložil soud Tomáši Půtovi souhrnný dvanáctiletý trest, Františku Hajnovi desetiletý trest. Oba mají také nahradit škodu. Muži se proti rozsudku odvolali, ale podle informací České televize už je o odvolání rozhodnuto v neveřejném zasedání. To stejně jako v dalších podobných případech znamená, že Vrchní soud rozsudek zrušil a  případ vrátil k novému projednání. Půta, Hain i Saleta se tak tentokrát zřejmě u soudu potkají.  Třetího obžalovaného, Maroše Šuleje, soud osvobodil.

Reportáž Edity Horákové a Ivana Lukáše o Saletově vydání do ČR (zdroj: ČT24)

Loupež se odehrála 16. září 2002. Hajn s nejméně dvěma lidmi tehdy v přestrojení za policisty podle obžaloby zastavili vozidlo bezpečnostní agentury, když vyjíždělo od Citibank na Evropskou třídu v Praze 6. Hajn údajně vytáhl zbraň a osádce vozu pohrozil i výbušninou. Řidiče podle státního zástupce donutil k otevření vozu i k tomu, aby se s vedoucím osádky přesunuli do přechodové komory auta. Sám si pak prý sedl na místo spolujezdce a s pistolí v ruce je hlídal. Poté údajně odjeli k nádrži Jiviny v Praze 6. Hajn, Půta a další lidé zde podle spisu vzali z auta peníze - asi 154 milionů korun. Půta pak údajně zapálil auto použité při přepadení. Zločinu se podle policie účastnili i další lidé, minimálně dva z nich jsou již ovšem po smrti.

Vydáno pod