„V týmu to nefunguje,“ řekl Zeman a odvolal Mečla

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odvolal náměstka nejvyššího státního zástupce Stanislava Mečla. Post opouští na návrh právě nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, údajně kvůli poklesu důvěry při vzájemné spolupráci. Mečl se hodlá ke svému odvolání vyjádřit ve čtvrtek odpoledne.

Sám nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dnes důvody odvolání svého nejbližšího spolupracovníka odmítl specifikovat. Údajně proto, aby ani náznakem nijak Mečla nedehonestoval.

Zeman: Důvody odvolání neřeknu

„V první řadě musím říci, že zákon mi neukládá uvádět důvody pro odvolání náměstků, za druhé chci říci, že pan doktor Mečl vykonal mnoho dobrého pro státní zastupitelství, za což mu patří dík, nicméně musím také říci, že každý šéf funguje se svými náměstky jako tým a v rámci týmu potřebuji velice dobrou komunikaci a důvěru s ostatními lidmi. V poslední době se stalo bohužel několik událostí, které moji důvěru v pana doktora Mečla snížily, a z toho důvodu jsem přistoupil k podání návrhu na jeho odvolání,“ říká šéf žalobců.

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce

Funkce na státním zastupitelství, ať už jde o vedoucího žalobce nebo jeho náměstka, není funkcí za zásluhy. Je to pro práci. Tedy když zjistím, že práce v týmu nefunguje, je na mně, abych situaci vyřešil…

Na otázku, kdy začal být Zeman nespokojený s Mečlovou prací, odpověděl šéf státních zástupců: „Vymezil bych tu dobu obdobím několika posledních měsíců.“  

Zeman si Mečla jako svého náměstka sám vybral 

Krátce po svém nástupu do funkce prosadil Zeman odvolání tehdejších tří náměstků na NSZ Zdeňka Koudelky, Olgy Šebkové a Karla Černovského. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil mu vyhověl a v lednu 2011 na jejich místa jmenoval dva Zemanem navržené kandidáty - Igora Stříže a právě Stanislava Mečla. Později „do týmu“, který sliboval ozdravení české justice, přibyla ještě Lenka Bradáčová coby vrchní státní zástupkyně v Praze. Média v této souvislosti také zmiňovala, že Zeman, Mečl a Bradáčová jsou dávní spolužáci z téhož ročníku pražské fakulty. 

Odvolání obestřené tajemstvím

„Když zjistím, že práce v týmu nefunguje, je na mně, abych to řešil,“ říká Pavel Zeman. Média zachytila v posledních měsících pouze jednu kauzu, jejíž průběh naznačoval, že se názory v týmu nejbližších kolegů rozcházejí. Šlo o žalobkyni Petru Pavlánovou - kontrola  této státní zástupkyni vytýkala průtahy: v jednom případě nepožádala o mezinárodní pomoc z Maďarska, ve druhém – jde o daňovou kauzu – sice zaúkolovala policejní vyšetřovatele, ale pak je nezkontrolovala a na spis nesáhla. O pochybení Pavlánové věděl i Mečl, ještě v době, kdy dočasně řídil Vrchní státní zastupitelství v Praze. Pavlánovou jen napomenul. To jeho nástupkyně Lenka Bradáčová reagovala daleko razantněji: deset dní po nástupu do funkce na ni podala kárnou žalobu. Vytkla jí „naprostou nečinnost, to znamená ignoraci veškerých dozorových povinností“. Lidové noviny k tomu ale uvedly, že Pavlánová je úspěšnou  žalobkyní - vedla například obžalobu v korupčním případu ředitelky Konsolidační agentury (rok vězení) a proti finančnímu tunelu gangstera Radovana Krejčíře (osm let), proto se také na vrchním státním zastupitelství stala šéfkou odboru trestního řízení. Deník také naznačil, že rozpor mezi Mečlem a Bradáčovou „žehlil“ sám Zeman: Bradáčovou za přísný metr pochválil a své pravé ruce Mečlovi doporučil nebrat si změny v Praze osobně. 

Pavel Zeman, Jiří Pospíšil a Stanislav Mečl
Zdroj: ČT24

Mečl - kontrola spisů

Připomeňme, že jméno Stanislava Mečla se skloňovalo i v červnu letošního roku, kdy byl odvolán z funkce tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Spekulovalo se, že premiéra Nečase rozezlilo, když zjistil, že si Mečl - coby Pospíšilův vyslanec na Vrchním státním zastupitelství - vyžádal k prověření spisy politicky citlivých kauz. Podle deníku Insider mezi nimi byl i svazek, v němž figuroval jako podezřelý Petr Nečas. Šlo o případ Libora Michálka, který před dvěma lety přišel s tvrzením, že na Státním fondu životního prostředí bují politická korupce a tehdejší ministr Pavel Drobil ji kryje. Pospíšil se tehdy hájil, že o Mečlově jednání nic nevěděl. Petr Nečas byl v kauze Libora Michálka veškerých podezření zbaven. Policie letos v březnu - měsíc po Mečlově kontrole - konstatovala, že premiér žádný trestný čin nespáchal. A státní zástupkyně tento postup stvrdila.

Nástupce Mečla zatím neznámý

V tom, kdo Mečla nahradí, zatím Zeman nemá jasno, zveřejní ho ale, jakmile bude jméno nástupce znát.

Mečl hrál roli v kauze kolem odvolání Vlastimila Rampuly, kterého tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odvolal z čela Vrchního státního zastupitelství v Praze. Dočasně Rampulu nahradil loni v listopadu. Ve funkci se dostal do sporu se svým náměstkem Liborem Grygárkem, kterého vyzval k rezignaci kvůli kontaktům s lobbistou a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Grygárek nakonec spolu s Rampulou v létě na funkce státních zástupců rezignovali a pražské státní zastupitelství tak opustili (Rampula již v červnu a Grygárek v červenci). Na konci července pak na Vrchní státní zastupitelství v Praze nastoupila Lenka Bradáčová.

Vydáno pod