Senát shodil sKarty ze stolu, jsou nemravné a protiústavní

Praha – Senát podpořil snahu ČSSD o zrušení kritizovaných sKaret k výplatě sociálních dávek. Karty jsou podle odpůrců zbytečné, nemravné a protiústavní. Zrušením sKaret se před dalším schvalováním budou zabývat senátní výbory sociální, ústavně-právní a pro veřejnou správu. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) mezitím jedná s Českou spořitelnou o změně podmínek provozu - původní smlouva byla uzavřena na 12 let. Na výsledek jednání čeká i veřejnost. Stále totiž není jasné, pro koho bude výběr dávek prostřednictvím karty povinný.

V horní komoře dnes projekt sKaret až na výjimky nikdo z přítomných senátorů nehájil. Co na adresu sKaret padlo?

  • Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) je považuje za „nebezpečný pokus o další privatizaci veřejného prostoru, veřejných služeb“.
  • Božena Sekaninová (ČSSD) je označila za „další nehoráznost z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, která byla dobře naplánovaná“.
  • Eliška Wagnerová (za SZ) uvedla, že institut sKaret „je řečeno politicky nemravný, řečeno právně protiústavní“.
  • Zdeněk Škromach (ČSSD) uvedl, že jsou „drahá hračka“ a jejich projekt je třeba změnit nebo zrušit.
  • Gabriela Filipiová (ODS) konstatovala, že „sKarty mají nějak své problémy ale obecně je systém sKaret správný“.

Terčem kritiky dnes byla také smlouva s Českou spořitelnou, která má systém sKaret provozovat. Podle Wagnerové není platná, protože byla uzavřena nad rámec oprávnění ministerstva práce a sociálních věcí. Bývalý náměstek Vladimír Šiška, který je nyní obviněn z podplácení při jiné ze zakázek resortu, k tomu „neměl zákonný pouvoir (pravomoc)“, uvedla Wagnerová. Sám předseda vlády Nečas již dříve uvedl, že vláda byla smlouvou „podfouknuta“.

Vláda hledá cestu, jak z povinnosti ven

Kabinet nyní hledá způsob, jak zajistit, aby používání sKaret bylo dobrovolné, ne povinné. Müllerová v nedělních OVM sdělila, že sKarty se nebudou týkat například důchodců, a nebude ani povinné si přes ně nechávat posílat sociální dávky. Situaci se snažila uklidnit po vlně nejasností a protichůdných výroků o tom, pro koho bude, či nebude sKarta povinná.

Zájemci o sociální dávky se ale sKartě zatím nevyhnou a převzít si ji musí. Ministerstvo se nicméně snaží, aby i poté měli možnost si peníze nechat posílat složenkami. Rada postižených po poslední schůzce s ministerstvem oznámila, že bude dál usilovat o to, aby resort smlouvu s bankou vypověděl a karty sloužily jako průkazky. Podle předsedy rady Václava Krásy by je měl provozovat stát. Pokud by pak někomu úřad kvůli nevyzvednutí karty pozastavil výplatu dávek, má se obrátit na soud - národní rada prý připraví vzorovou žalobu.

Letos měli sKarty přebírat ti, kteří mají státní sociální podporu, tedy pravidelně stejné dávky. Patří k nim třeba rodičovská, příspěvky na děti, pěstounské dávky či příspěvky na bydlení. Sociální karty by měli získat i ti, kteří dostávají příspěvek na péči či dávky pro postižené. Nezaměstnaní a lidé v hmotné nouzi je měli dostávat v příštím roce. Pomoc v hmotné nouzi zahrnuje životní minimum, příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc.

Jakou funkci sKarta plní?

  • sKarta bude mít tři funkce: identifikační, autentizační a platební.
  • Sloužit bude zejména k identifikaci na úřadě. U osob se zdravotním postižením bude plnit funkci průkazky TP, ZTP a ZTP/P se všemi jejími výhodami.
  • Autentizační funkce umožní z domova realizovat činnosti spojené s veřejnou správou. Příjemce bude mít prostřednictvím internetu přehled o čerpaných sociálních dávkách.
  • Platební funkce umožní příjemci sKartou platit v obchodech nebo vybírat hotovost z bankomatů České spořitelny i všech dalších bank. Prostředky bude možné si bezplatně převést na svůj vlastní účet.

Zdroj: MPSV