Z sKarty se stane průkazka, povinně jen pro dávky hmotné nouze

Praha – Sociální karty (sKarty) budou fungovat jen jako průkazy lidí, kteří využívají pomoc od státu. Jejich platební funkce bude až na výjimku dobrovolná. Uvedl to předseda vlády Petr Nečas s tím, že povinná platební funkce sKarty zůstane pouze pro dávky v hmotné nouzi, kde je podezření, že by je příjemci mohli zneužívat – například na gamblerství. Celý systém se rozeběhne až ve chvíli, kdy bude legislativně vyjasněn, vláda počítá s květnem 2013. Do té doby zůstanou úřady práce u stávajícího systému.

„Zákonem bude jednoznačně stanoveno, že sKarta bude nadále jako platební karta využívána pouze dobrovolně a povinné bude pouze to, že bude používána jako průkazka toho, kdo pobírá sociální dávky,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS). „Jakékoli její platební funkce budou oživovány pouze na dobrovolném principu.“

sKarty dobrovolně: Příjemci všech sociálních dávek budou moct státní podporu přijímat nejen pomocí sKaret (výběrem z bankomatů České spořitelny, která systém zajišťuje), ale dosud možným převodem na účet nebo zasláním složenky. Tuto službu bude nadále zajišťovat Česká pošta za částku stanovenou zákonem, která odpovídá ceně, již stojí doručování důchodů. Lidé, kteří budou chtít služeb sKarty využívat, a zdravotní omezení jim komplikuje výýběr z bankomatu, budou moci využít bezplatný výběr státních příspěvků na přepážkách spořitelny.

Nečas také ubezpečil, že nikomu, kdo si sKartu dosud nepřevzal, nebyla ani nebude výplata dávek pozastavena.

sKarty povinně: Karty budou povinné jako platební karty pouze pro osoby, které pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Na rozdíl od ostatních uživatelů systému sKaret budou mít jejich příjemci bezplatné všechny výběry z bankomatu České spořitelny a peníze na těchto účtech nebudou podléhat exekucím. 

V případě, že peníze nebudou moci pomocí sKarty čerpat, i lidé pobírající dávky pomoci v hmotné nouzi mohou podle Nečase využít služeb poštovní doručovatelky. „Za poštovní poukázky nebudou muset platit a tyto náklady bude hradit nadále stát – aby nedošlo ke snížení dávky pod hranici životního nebo existenčního minima,“ informoval premiér. „Vycházíme vstříc těm klientům úřadů práce, pro které jsou bankomaty těžce dostupné a možná tito lidé nebyli zvyklí používat bankovní účet,“ doplnila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

  • Petr Nečas: „Povinná platební funkce sKarty bude určena pouze pro příjemce dávek pomoci v hmotné nouzi, u nichž existuje podezření, že zneužívají těchto dávek na jiné účely, například gamblerství, nákup alkoholu a cigaret.“
  • Ludmila Müllerová: „Sociálně nejslabší lidé (tzn. příjemci pomoci v hmotné nouzi - pozn. red.) nebudou muset platit za žádnou cestu, ať už si vyberou cestu jakoukoli, kterou k nim stát bude peníze zasílat. Lidé se nemusí bát, že by o peníze od státu přišli.“

Start projektu: Celý systém se rozeběhne až ve chvíli, kdy bude vyjasněna legislativa, podle Nečase by to mohlo být v květnu. „Dokud nebude přijata jednoznačná úprava, bude Úřad práce České republiky vyplácet dávky dosavadním způsobem,“ vysvětlil Nečas.

Vláda nyní připraví změny příslušných zákonů. „Novely zákonů jsme připraveni předložit do konce ledna, souběžně budeme jednat s Úřadem pro ochranu osobních údajů a s veřejným obhájcem práv,“ řekla Müllerová. Právě ombudsman Pavel Varvařovský patřil mezi nejvýraznější kritiky celého projektu.

Smlouva s Českou spořitelnou: Změnou projde také smlouva mezi státem a Českou spořitelnou, která dosud režim sKaret upravovala a kterou za MPSV uzavíral náměstek Vladimír Šiška. Smlouva mj. stanovovala, že přes projekt musí téct 98 procent všech dávek. „Přispěním některých bývalých vedoucích funkcionářů MPSV byla uzavřena smlouva, která nastolila stav, který je v rozporu nejen s koaliční smlouvou, ale také s úmyslem zákonodárce,“ konstatoval Nečas. „O této smlouvě nebyla vláda informována, neznala její text a nedojednávala ji.“

Spořitelna je ochotná změny podstoupit, těší ji zejména spolupráce s Českou poštou. Ředitel Kysilka zdůraznil, že banka nemá z projektu žádný výnos a pro stát ho realizuje bezúplatně; finanční částky, které za rok zpracuje, totiž z více než 90 procent přesahují objemy tohoto projektu.

„Stoprocentmně se z toho stane velice oblíbený produkt,“ nebojí se Kysilka, že by byl projekt sKaret v budoucnu zrušen, je totiž přesvědčen, že se nový systém brzy ukáže jako pro uživatele velice příjemný. „Upozorňovali jsme stát, že ten model by se měl vyvíjet směrem příjemnějším ke klientům,“ řekl ředitel, který si myslí, že stát při uvádění sKaret do praxe pozapomněl na lidi, kteří bydlí v odlehlých obcích, nebo kteří mají problém používat bankomat.

  • Generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka: „Jediným výnosem banky z tohoto systému je možnost získávat provize od obchodníků v případě, že držitelé sociálních karet platí touto platbou za nákup.“
  • Petr Nečas: „Česká spořitelna jednala od počátku velice vstřícně a korektně a byl u ní evidentní zájem se dohodnout a naleznout takovou cestu, která vytvoří systém, jenž bude ke klientům přátelský.“

Důchody: Plánovaná výplata důchodů prostřednictvím sKaret padá, ministryně Müllerová informovala, že od tohoto plánu stát ustupuje: „V tuto chvíli není naším zájmem vyplácet důchody prostřednictvím sKaret, proto také zrušíme ustanovení, které se výplaty důchodů přes sKartu týká.“

Brífink k výsledkům jednání o změnách v systému sKaret (zdroj: ČT24)

Slovo opozice: Sociální demokracie je s řešením sporného projektu sKaret nespokojena. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky měla vláda celý projekt zastavit. „Dnešní prohlášení premiéra, že projekt sKaret pokračuje a že se bude složitě upravovat, je špatná zpráva. Vláda nebyla schopná pochopit, že není možné na lidech experimentovat,“ zdůraznil šéf opozice s tím, že se jedná o nepromyšlený, diskriminační, zbrklý a arogantní projekt.

„Řešením je ukončit koncept sKaret a vrátit se ke standardnímu fungování státu. Sociální demokracie bude prosazovat úplné zrušení sKaret,“ uvedl. „Pro celou pravicovou garnituru by to mělo být velké varování, není možné realizovat reformy metodou pokus-omyl.“ Levicový Senát proto Poslanecké sněmovně předložil návrh na zásadní omezení celého projektu, jedná i o jeho zrušení.

Slovo kritiků: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása dnešní slova premiéra a ministryně práce na rozdíl od opozice spíše vítá: „To, co zaznělo, je v oblasti sKarty nepochybně posun, na druhou stranu si pořád myslím, že to je takový kočkopes.“

Obdobně se vyjádřil i ombudsman Pavel Varvařovský. „Očekává, že v tuto chvíli MPSV a úřady práce promítnou stanovisko pana premiéra do své praxe a že už od pondělí nebude činěn nátlak na lidi v případě, že nebudou chtít sKartu převzít, a nebude jim hrozeno pozastavením dávky,“ uvedla vedoucí právního odboru kanceláře veřejného ochránce práv Kateřina Vlachová.

Stále nedostatečně řešené jsou ale podle ombudsmana výplaty pěstounských dávek a podpory v nezaměstnanosti; chybí u nich totiž přechodná zákonná ustanovení, která by překlenula období mezi 1. lednem (kdy se měl celý projekt spustit) a květnem. I proto se v pondělí sejde s ministryní Müllerovou.