Metanol má další oběť – v IKEMu zemřel muž z Benešovska

Benešov - Jedenašedesátiletý muž, který ležel v benešovské nemocnici s těžkou otravou metylalkoholem, se stal další obětí toxického alkoholu. Z Benešova byl následně převezen do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), zde však nemoci podlehl. Jde už o 38. potvrzenou oběť otravy metylalkoholem v zemi. Informaci potvrdila mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

Zabíjely domácí zásoby

Pacient byl v benešovské nemocnici od neděle. V pátek večer ho odtud převezli do IKEMu, kde lékaři potvrdili klinickou smrt mozku a později také úmrtí. Podle Zatloukalové vypil alkohol z domácích zásob. Rozbory potvrdily, že jedna z nalezených láhví obsahovala 27 procent metanolu. Původ alkoholu zatím není jasný.

Policie také čeká na vyjádření znalců v případě muže, který zemřel před dvěma týdny na Hodonínsku. Našli jej mrtvého doma, kde policie objevila mnoho destilátů. Pitva ukázala, že muž měl v krvi metanol, ale zda byl skutečnou příčinou úmrtí, ještě musejí znalci potvrdit.

Otravy metanolem sužují Česko od začátku září. Policie kvůli metanolové kauze stíhá přibližně sedm desítek lidí. Ve Středočeském kraji se zatím otrávilo šest lidí. Nejvíc lidí kvůli metanolu zemřelo v Moravskoslezském kraji.