K poctě Havla letí nad Ruzyní Sísův muž

Praha – Na pražském ruzyňském letišti byl v podvečer dne lidských práv slavnostně odhalen gobelín na počest zesnulého ex-prezidenta Václava Havla. Podle rok staré ilustrace česko-amerického malíře a spisovatele Petra Síse ho utkali mistři ve francouzském Aubussonu a finančně ho podpořily osobnosti světové hudby od členů kapely U2 po Stinga.

Předlohou pro gobelín byla ilustrace Poslední audience, kterou česko-americký ilustrátor Petr Sís nakreslil pro pamětní vydání Hospodářských novin u příležitosti pohřbu bývalého prezidenta. Obraz zobrazoval ptačí hejno nad Prahou, které svými obrysy tvoří letícího člověka, což je Sísův častý výtvarný motiv – tentokrát se do něj podle autorových slov promítla i tematika spojená s knihou Ptačí sněm, na níž v době Havlovy smrti pracoval. Na adresu své ilustrace uvedl: „Pro mě to byl symbol něčeho, co vznikne na chvilku, je to inspirující, jenže pak se ptáci rozlétnou a už nikdy nebudou v tomto uskupení. Bylo to inspirativní i smutné zároveň.“

Ceremoniálu se zúčastnila mj. někdejší první dáma Dagmar Havlová a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Slavnostnímu odhalení předcházela videoprojekce o vzniku tapiserie a krátký film o nedávném přejmenování někdejšího Letiště Ruzyně na Letiště Václava Havla.

Kdo pomohl? Sting, Yoko Ono, U2

Vznik tapiserie o rozměrech 5 x 4,25 metru inicioval Bill Shipsey z organizace Art for Amnesty International. Tato lidskoprávní organizace udělila Havlovi před devíti lety ocenění velvyslanec svědomí. Amnesty následně s prosbou o finanční pomoc oslovila Havlovy přátele z řad umělců, aby na vznik tapisérie pro Havlovo letiště přispěli.

Mezi jmény, která gobelín dotovala, se tak objevila například Yoko Ono, Peter Gabriel, Sting nebo členové irské formace U2. „Václav Havel byl inspirací pro naši skupinu, stejně jako pro politiky, básníky a všechny ostatní. Jsme šťastni, že jsme ho mohli nazývat přítelem,“ prohlásil o Havlovi kytarista U2 The Edge.

Bill Shipsey: "Jsme předurčeni věřit, že díla umělců pomáhají utvářet naši budoucnost."

Gobelín byl věnován Nadaci Dagmar a Václava Havlových a na dobu deseti let vystaven v Terminálu 2. „Děkuji všem, kteří se na tom podíleli, a věřím, že ho uvidí co nejvíce lidí,“ řekla dnes Havlová.

Tapisérii utkali mistři z francouzského Aubussonu, kde vznikla již tapisérie podle slavného obrazu Guernica od Pabla Picassa, a i ti se slavnostního ceremoniálu zúčastnili. „Moje dílo tak dostalo nový život. Uvidí jej lidé, kteří někam cestují a zastaví se u něj na chvilku a zamyslí se,“ podotknul Sís.

Prvního českého prezidenta, který sám prý o žádné pomníky nestál, bude připomínat taky socha v životní velikosti. Vzniká podle rok starého modelu studentky sochařství Barbory Daušové. Socha by měla na jaře stát na Petříně – s výhledem na Prahu a Hradem za zády.