Zaorálek: Místo aby vláda řešila problémy, přidělává si je slučováním

Praha – „Mně to připadá jako ve středověku, kdy panovník vyhrál bitvu a pak rozděloval léna,“ komentoval Lubomír Zaorálek současné změny ve vládě. Nynější změny v kabinetu jsou podle jeho názoru jen splácením slibů, které dal premiér Petr Nečas (ODS) v době kolem kongresu ODS, aby udržel vládu u moci. „Pokud se určité osoby posilují, je to proto, že sehrály významnou roli při zachraňování vlády,“ uvedl Zaorálek na dnešní tiskové konferenci.

Podle Zaorálka by měl v čele ministerstva dopravy být někdo, kdo má hlubší vhled do dopravní problematiky. To, že se stal ministrem člověk, který se s resortem bude muset teprve seznámit, podle jeho názoru jen zpomalí řešení palčivých problémů, jako je restrukturalizace ČD Cargo, nebo vypsání výběrového řízení na registr vozidel. Opozice varuje i před propouštěním. Nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura totiž během dne avizoval, že chce snížit výdaje ministerstva o 20 %. Podle Zorálka by ale neuvážené propouštění mohlo vést, stejně jako tomu bylo dříve na ministerstvu školství, ke ztrátě kvalifikovaných zaměstnanců, třeba těch, kteří vědí, jak žádat o evropské dotace.

Kuba má představu, co s ministerstvem dopravy, a Stanjura je pro něj komfortní řešení

Zaorálek připomněl také zákulisní působení nyní politicky sílícího ministra průmyslu a prvního místopředsedy ODS Martina Kuby, který by měl po sloučení svého úřadu s ministerstvem dopravy stanout v čele tohoto „superministerstva“. Od ODS zároveň považuje za odvážné, že se na ministerstvo dopravy vrací v době, kdy ještě nejsou vyřešeny kauzy z doby ministra Aleše Řebíčka. Ten úřad vedl ve vládě Mirka Topolánka (ODS).

„Přijde mi normální, že se budu radit s ministrem z ministerstva, se kterým se ministerstvo dopravy sloučí. Nijak mě to nelimituje a neděsí,“ reagoval Zbyněk Stanjura.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik poznamenal, že není důležité, kdo konkrétně bude ministrem dopravy. „Při personální vyprázdněnosti této vládní koalice tam nemůže ani přijít žádná hvězda,“ podotkl. Podstatnější jsou podle něj konkrétní plány nového ministra, například při řešení situace okolo ČD Cargo.

Premiér Nečas dnes potvrdil, že na funkci ministra dopravy navrhne dosavadního šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru. Ministrem bez portfeje a šéfem legislativní rady vlády zřejmě bude Petr Mlsna, dosavadní náměstek vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM). Ta se stane ministryní obrany a nastoupí tak na pozici uvolněnou občanskými demokraty. Ve vedení poslanců ODS Stanjuru zřejmě vystřídá dlouholetý poslanec Marek Benda.