Registr vozidel se rozjede bez problémů, věří si ministerstvo

Praha - Systém centrálního registru vozidel (CRV) je plně připravený na napojení do databáze základních registrů a oba systémy spolu dokáží bez potíží komunikovat. Před zítřejším propojením obou databází to uvedlo ministerstvo dopravy, které nový centrální registr od letošního léta spravuje.

„Očekáváme, že spojení proběhne bez problémů. Je to ale technika a bude záviset na tom, jestli si tyto dva systémy sednou,“ řekl dnes mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. „Pokud se nějaké komplikace objeví, nebude to důsledek špatné práce registračních úředníků,“ předpokládá vedoucí úseku vozidel na jihlavském magistrátu a zároveň jeden ze školitelů Petr Jelínek.

Nanečisto podle Nováka už propojení centrálního registru s těmi základními fungovalo, v ostrém režimu, kdy se připojí všechna registrační pracoviště a úřady, bude ale vystaveno daleko většímu tlaku. Fyzicky by se oba systémy měly propojit tuto středu večer. Od čtvrtečního rána by pak s propojenými databázemi měli začít pracovat úředníci na jednotlivých pracovištích.

Proč propojení?

Výhody propojení spočívají podle ministerstva dopravy především v tom, že úředníci nebudou muset pracně vyplňovat údaje o žadatelích o změny v registru vozidel. Všechny potřebné informace jako jméno, datum narození nebo v případě firmy IČO se totiž do registračního formuláře samy stáhnou z evidence základních registrů. Úředník pak bude muset pouze ověřit, zda data souhlasí s údaji žadatele. Pro občany to ale přináší povinnost mít v souladu všechny údaje jak v dokladech, tak v elektronických databázích.

Registr s sebou nese problémy

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo letos 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který také minulý týden ze své funkce odstoupil.

Rozhovor s náměstkem ministra dopravy Miroslavem Drobným (zdroj: ČT24)
Vydáno pod