Tradiční grog nebo punč si na řadě vánočních trhů letos nedáte

Praha - Řada vánočních trhů je kvůli metylalkoholové aféře bez tvrdého alkoholu. V Praze se například nesmí prodávat ani grog nebo punč. Naopak tradiční vánoční nápoje si můžou dát lidé na trzích v Ostravě.

Ostrava ve výběrovém řízení vybrala osvědčenou cateringovou společnost, která se stará o prodej veškerého rozlévaného alkoholu na vánočních trzích. Výjimku ve městě dostanou i kulturní akce, které pořadatelé oznámí minimálně tři dny dopředu.

Tam, kde je tvrdý alkohol povolený, probíhají přísné kontroly. Prodejci musejí být především schopni předložit doklad o původu alkoholu, hygienici odebírají i vzorky. Lidé by ale přesto měli být opatrní. Minulý týden kontrola objevila metanol ve vánočním punči na Karvinsku. Případ se stále prošetřuje.  

Venkovní prodej lihovin s obsahem nad patnáct procent lze už několik let na základě zákona 
o spotřebních daních zakázat. Pokyn ale musí vydat příslušný městský úřad. Výjimka v zákoně pak dovoluje alkohol prodávat například na kulturních nebo společenských akcích.

V Praze byl prodej lihovin s obsahem alkoholu nad 15 procent ve stáncích a na trzích zakázaný už před lety, úřady ale dosud porušení na vánočních trzích tolerovaly. I kvůli nedávné metanolové aféře ale letos magistrát stánkaře více kontroluje. Ve stáncích se lidé mohou zahřát alespoň svařeným vínem nebo některými druhy medovin.

Řada vánočních trhů je bez tvrdého alkoholu (zdroj: ČT24)