Okamura: NSS rozhodl politicky

Praha - Vyřazený kandidát na prezidenta Tomio Okamura považuje dnešní verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS) za politický. Zároveň obvinil ministerstvo vnitra, že dělalo vše pro to, aby „nepohodlné“ kandidáty z bojů o Pražský hrad vyřadilo. V pondělí pak oznámí, jestli proti verdiktu podá stížnost k Ústavnímu soudu. Další vyřazený kandidát Vladimír Dlouhý svůj postup zveřejní rovněž v pondělí. Neúspěšná uchazečka, advokátka Klára Samková, chce podat ústavní stížnost. Janu Bobošíkovou, kterou už vnitro registrovalo, verdikt potěšil. Více řekne na tiskové konferenci, kterou ČT24 odvysílá v 16:35.

„Pokud cokoliv ohrozilo přímou volbu prezidenta, tak to nebyl Okamura, ale nezákonné a protiústavní kroky ministerstva vnitra, které udělalo maximum, aby vyřadilo nepohodlné kandidáty z voleb,“ prohlásil Okamura s tím, že vnitro „plnilo zadané úkoly“. Příslušné důkazy prý předal policii spolu s trestním oznámením pro podvod a maření voleb. Okamura si také stěžuje na média, která prý překrucují fakta tak, aby škodila. Okamurova právní zástupkyně Klára Samková připomněla, že v případě Okamury sedmičlenný soudní senát rozhodl nejtěsnějším výsledkem čtyři ku třem.

Okamura také kritizoval nevládní organizaci Transparency International ČR (TIC), která prý lhala o financování jeho kampaně. Je prý podle něj potřeba se podívat, komu nejvíc nahrálo vyškrtnutí trojice kandidátů, kdo má „podplacená média prostřednictvím inzerce“ a koho TIC označila za nejčistšího.

Vladimír Dlouhý si chce odůvodnění soudu nejprve nastudovat. „Pokud můj právní tým neshledá v odůvodnění Nejvyššího správního soudu zásadní pochybení, budu postupovat v souladu se svými dřívějšími prohlášeními a nebudu hledat zastání u Ústavního soudu. Mým hlavním cílem je, aby první přímá volba českého prezidenta proběhla důstojným způsobem a ve stanoveném termínu,“ prohlásil Dlouhý s tím, že ve sbírání podpisů postupoval otevřeně a čestně. 

Samková plánuje podat ústavní stížnost

Advokátka Samková, která se sama o prezidentskou kandidaturu  neúspěšně ucházela, hodlá podat ústavní stížnost. Učiní tak do Vánoc, řekla ČT. Samková sice potřebných padesát tisíc podpisů neshromáždila, stěžovala si ale na zákonnou úpravu přímé volby. Mimo jiné napadala i hranici padesáti tisíc podpisů, prý je příliš vysoká. Na podání stížnosti je lhůta 60 dnů od doručení rozhodnutí NSS.

Mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová už řekla, že se soud bude snažit o případných stížnostech rozhodnout rychle. Žádná časová lhůta pro rozhodnutí tohoto soudu ale neexistuje. První kolo prezidentské volby se má podle plánu konat v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013. V pravomoci soudu je ale i odložení voleb.  

Vnitro odmítá, že by postup výpočtu neplatných hlasů byl chybný

Ministerstvo vnitra stále odmítá, že by jeho způsob výpočtu neplatných podpisů v boji o Hrad byl zásadně chybný. Verdikt NSS ale respektuje. Soud to, že ministerstvo sčítalo chybovost v obou kontrolních vzorcích, místo aby ji zprůměrovalo, označil za nesprávný postup. „Nejvyšší správní soud se přiklonil k jinému výkladu, já jeho právo nebudu nikdy zpochybňovat. Ano, takto to rozhodl, tak to tak uděláme. Ale určitě bych se bránil tomu, že to byla zásadní chyba,“ uvedl ředitel odboru odpovědného za registraci prezidentských kandidátů Václav Henych. Podle něho se soud pouze přiklonil k jinému typu výpočtu, než zvolilo vnitro. Trvá však na tom, že oba způsoby výpočtu neplatných hlasů bylo možné použít. 

Sporný vzorec se už příště neobjeví

Ministerstvo vnitra chce do budoucna zákon o přímé volbě upravit. „Do budoucna chceme navrhnout různé varianty a pak bude na panu ministrovi a na vládě, aby si jednu z těchto variant vybrali, ale tento vzoreček, tento model, tam už nikdy nenapíšeme,“ tvrdí Václav Henych, ředitel odboru všeobecné správy.

Rovněž odborníci na ústavní právo souhlasí s verdiktem NSS. Děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch i ústavní právník Jan Kysela se shodli také na tom, že nynější postup, na základě kterého bude zaregistrováno devět uchazečů o prezidentský post, ani prováděcí zákon neodporují Ústavě.