Zástupce ve volebních komisích bude mít i Bobošíková

Praha - Zástupce ve volebních komisích pro přímou volbu hlavy státu bude moci mít i Jana Bobošíková. Nejvyšší správní soud ji sice vrátil mezi prezidentské kandidáty až den po termínu pro delegování těchto zástupců, některé radnice ale čekaly na rozhodnutí soudu a pro případné nově zaregistrované kandidáty měly v komisích volná místa, nebo zvýšily počet jejich členů.

Soud ve čtvrtek vyhověl stížnosti Bobošíkové a vrátil ji do boje o Hrad. Bobošíková se ale i po navrácení do volby cítí být poškozena. Její tým totiž nemohl dostat své zástupce do volebních komisí, protože termín vypršel ve středu. V Praze už jsou většinou komise plně obsazené. Například v Praze 10 ale měli naopak problémy s jejich naplněním. „Dávali jsme i výzvy na internet a na Facebook, aby se občané přihlásili,“ řekl mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

V Hradci Králové ale všichni kandidáty navržení zástupci ve volebních komisích místo najdou. Problém v navrácení Bobošíkové mezi kandidáty na prezidenta nevidí ani mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. „Pokud kandidáti splní veškeré požadavky a budou zařazení do volby prezidenta, ze zákona jim zajistíme všechny potřebné náležitosti,“ řekl. Břeclavská radnice na vyjádření ministerstva vnitra ještě čeká, místo v komisi ale určitě mít bude.

Zákonný termín pro zástupce stran a navrhovaných kandidátů vypršel ve středu, zájemci o práci ve volebních komisích se ale mohou stále hlásit - už ale jen každý občan sám za sebe.