Kabinet Peake povede Klepek, ve stejné funkci působil i za Bartáka

Praha - Ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) jmenovala šéfem vyzbrojování Jaroslava Štrupla, šéfem svého kabinetu Aleše Klepka a vedoucím svých poradců Pavla Kotrbu, který dosud zastával funkci ředitele kabinetu místopředsedkyně vlády. Klepek už na obraně ve stejné funkci dříve působil. Šéfem kabinetu byl za ministra obrany Martina Bartáka (ODS). Nyní pracoval jako zástupce šéfky kanceláře premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Štrupl dosud působil jako zástupce ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování a jako šéf odboru řízení vyzbrojování, výzkumu a vývoje.

„Každý ministr má právo zvolit si své nejbližší spolupracovníky. Tito lidé mají moji důvěru a schopnosti potřebné k tomu, aby ministerstvo obrany fungovalo jako moderní a efektivní úřad,“ uvedla Peake.

Funkci svého prvního náměstka, ze které ve čtvrtek nečekaně odvolala Vlastimila Picka, nová ministryně zatím neobsadila. Zejména kvůli rychlému odvolání respektovaného generála byla kritizována opozicí, premiérem i prezidentem. Šéfka obrany ale tvrdí, že tyto funkce mají zastávat civilní odborníci.

Štrupl je plukovníkem generálního štábu, v 80. letech vystudoval brněnskou Vojenskou akademie, po roce 2000 absolvoval kurzy na Univerzitě obrany Brno. Několikrát působil v zahraničních vojenských misích. Klepek byl ředitelem kabinetu ministra obrany Martina Bartáka a loni několik měsíců působil v dozorčí radě polostátní energetické společnosti ČEZ. Kotrba podle internetového serveru Česká pozice studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, působil jako poslanecký asistent lidovce Pavla Severy, ale do KDU-ČSL nikdy nevstoupil, a později byl aktivním členem TOP 09.

Ministerstvo obrany
Zdroj: ČT24

Opozice vyzývala Peake, aby z čela ministerstva odešla. Prezident Klaus hovořil o oklamání poté, co mu samotný premiér zaručoval kontinuitu v užším vedení ministerstva. O změnách na ministerstvu obrany měla dnes Peake jednat i s Nečasem, schůzka se ale nakonec nekonala. Společným jmenovatelem všech kritik je rychlost, s jakou Peake členy vedení rezortu odvolala, ačkoliv ještě před svým nástupem tvrdila, že nebude „pořádat žádné kobercové nálety“.

Poslanci dnes ve sněmovně poukazovali na to, že odvolaný Picek je kvalifikovaný odborník, je čestný a reprezentoval i solidnost. Kritizovali především fakt, že byl odvolán z hodiny na hodinu. „Tady bylo dokázáno, že se ke svým elitám chovat nedokážeme,“ řekl Boris Šťastný (ODS).

Peake ale našla na půdě sněmovny i zastánce. „Předtím byla paní ministryně taková nemastná neslaná a byla málo rázná, teď je zase moc rázná,“ komentoval rozruch poslanec její vlastní strany LIDEM Viktor Paggio.