Nad tendry Lesů ČR opět visí otazníky

Praha - Další pochybnosti panují kolem zakázek Lesů ČR. Antimonopolní úřad prověřuje podezření kolem několika tendrů za víc než 20 milionů, kterými Lesy pořizují lesníkům oblečení, obuv a další pracovní prostředky. Za výběrové řízení z roku 2010 s podobným obsahem už přitom dostaly v říjnu nepravomocnou milionovou pokutu.

Rodinná firma Jaroslava Pospíšila oblékala a obouvala lesníky už od roku 1993. V roce 2010 se ale Lesy ČR rozhodly vypsat nová výběrová řízení. Do některých z nich se letitý dodavatel ani nemohl přihlásit. „Hlavní důvod je skutečně ten, že nemáme chráněnou dílnu a to vyhrazení pro chráněné dílny bylo dáno jen z toho důvodu, aby tady byla zeď,“ řekl majitel firmy. 

To ale státní podnik odmítá. Režim, který pouští do hry jen firmy s nadpolovičním podílem zdravotně postižených zaměstnanců, není podle mluvčího neobvyklý. „Lesy České republiky tento postup zvolily, aby dostály své povinnosti vyplývající ze zákona o zaměstnanosti,“ konstatoval Zbyněk Boublík. Podle právníka Transparency International Martina Nováka to ale obvyklé není. „Tím se omezí výrazně soutěž, je to výjimka ze zásady diskriminace, která pochází z evropského práva, nicméně určená je spíše pro menší zakázky,“ podotkl. 

Výbava pro lesníky
Zdroj: ČT24

O problémech kolem nových lesnických bund a bot ví i dozorčí rada státního podniku a tendry už prověřuje také antimonopolní úřad. „Tohle bude jedna z věcí, které budeme řešit. Já jsem jen informován velice zběžně o tom, že tam se vyskytnul problém v tom výběrovém řízení,“ řekl předseda dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník. „Hrozí jim udělení sankce z našeho úřadu, popřípadě pokud to ještě bude v rámci možností úřadu, bude zadávací řízení pozastaveno,“ zmínil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. 

Kromě zpochybněných tendrů z letošního roku bude antimonopolní úřad rozhodovat i o tom, jestli Lesům potvrdí milionovou pokutu za výběrové řízení z roku 2010. Zda ji budou muset Lesy zaplatit, by mělo být jasné v řádu týdnů.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)