Bárta a Škárka u soudu - pokračování 23. ledna

Praha – Stejné jeviště, stejní aktéři, stejné téma - 23. ledna se začne Obvodní soud pro Prahu 5 znovu zabývat otázkou, jakou roli poslanci Vít Bárta a Jaroslav Škárka hráli v jedné z jitřivých korupčních afér. Bártu za uplácení a Škárku za přijetí úplatku už na jaře odsoudil, soud vyšší instance ale rozsudek zrušil.

„Rozhodnutí jsem ještě v písemné podobě nedostal, ale věřím, že nový proces bude probíhat spravedlivě a nebude to kabaret jako v prvním kole,“ reagoval pro ČT nezařazený poslanec Škárka. Poslanec Věcí veřejných zas dál trvá na své nevině. „Tím, že poskytl půjčky, které byly předmětem trestního řízení, se nedopustil žádného jednání, které by naplňovalo zákonné znaky trestného činu,“ zopakoval Bártův zástupce Oldřich Chudoba. Závěrečné řeči si mohou oba odsouzení připravit znovu. Svědci z řad ministrů, poslanců ani politiků už si ale u nového soudního stání kliku podávat nebudou.

Bárta se po dubnovém rozsudku obrátil na Městský soud v Praze, o něco později pak i na Nejvyšší soud s návrhem na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. NS rozhodl, že část vytýkaného skutku, která se odehrála ve sněmovně, skutečně kryje poslanecká imunita. Škárka a Kočí ale údajné bezúročné půjčky dostali mimo sněmovnu. Tuto část verdiktu může proto nadále řešit justice v odvolacím řízení. Městský soud tedy vrátil kauzu na obvod.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)