Janouška může stihnout i obvinění z pokusu o vraždu

Praha – Státní zástupkyně pro Prahu 4 Jitka Rybenská navrhla stíhat lobbistu Romana Janouška ze závažnějšího přečinění, než je těžké ublížení na zdraví. Ve hře je i obvinění z pokusu o vraždu. Případ Janouškovy březnové nehody, při níž srazil podnikatel ženu a pokoušel se utéct, proto Rybenská předala nadřízeným žalobcům, kteří by byli k dozoru v takovém případě příslušní. Janouškův advokát Vít Široký se však domnívá, že zpřísnění kvalifikace je téměř vyloučené.

Konkrétní návrh, který žalobkyně předložila, není znám. Janoušek byl dosud stíhán za těžké ublížení na zdraví se sazbou od tří do deseti let. Z trestního zákoníku vyplývá, že pokud by mu byla klasifikace zpřísněna, může jít pouze o těžké ublížení na zdraví ve druhém odstavci, kde hrozí od pěti do dvanácti let vězení, nebo o pokus o vraždu, kde se trestní sazba pohybuje od deseti do osmnácti let.

Sama Rybenská hovořila pouze obecně: „Obsah dozorového spisu jsem spolu s kopií vyšetřovacího spisu postoupila z důvodu věcné příslušnosti, neboť jsem usoudila, že by mohlo jít o těžší trestný čin nebo o těžší kvalifikaci než dosud, a k dozoru v takové věci nejsem, s ohledem na výšku trestní sazby, příslušná.“

Jelínek z pražských práv: Je možné se divit, že na změnu nepřišli dřív

Převzetí případu potvrdili i pražští městští žalobci. „Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 nám tuto věc v pátek postoupilo s tím, že podle jejich právního názoru by zde připadala taková právní kvalifikace trestního jednání, která by znamenala dozor Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ),“ řekla mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová. Pokud bude mít MSZ odlišný právní názor, rozhodovalo by podle mluvčí Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Změna klasifikace mi připadá logická,“ konstatoval vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty UK Jiří Jelínek. „Je možné se divit, že na to státní zástupkyně přišla až tak pozdě. Když najíždíte velkým osobním automobilem na svědkyni s úmyslem ji zlikvidovat, tak tam se pokus vraždy přímo nabízí.“

Janouškův advokát Široký považuje kroky žalobců za nesmyslné. „Posouzení jednání jako přípravy trestného činu pokusu o vraždu, nebo i těžké úmyslné újmy na zdraví, mi připadá absurdní,“ konstatoval. „Samozřejmě vím, že s autem se dá spáchat i trestný čin vraždy, ale jaký by tam měl můj klient motiv, postrádá jakoukoli logiku a i lidsky se ho to dotkne, protože nic takového nikdy v úmyslu neměl.“ Podle Širokého navíc sama poškozená policistům řekla, že ji Janoušek porazit nechtěl.

Janoušek řídil s 2,2 promile

Lobbista je nyní stíhán za úmyslné těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle policie v březnu při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel.

Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Janoušek sraženou ženu odškodnil, což může mít vliv i na výměru případného trestu u soudu. Přesnou částku však obě strany úzkostlivě tají. Podle dřívějších informací se jedná o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři.